Published On: Pet, ožu 14th, 2014

Mond: Dogovori se ne mogu postići s uperenom puškom u sljepoočnicu

Sjedinjene Američke Države pokazuju apsolutnu solidarnost s Ukrajinom i obećavaju da će biti uz nju kako bi osigurale očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta te zemlje, ali su ostavile otvorena vrata za mirno rješenje krize, piše francuski list “Le Monde” i navodi da Washington Krim smatra izgubljenim.

Američkom predsjedniku Baracku Obami će jedino ostati opcija da pred koracima Moskve obilježi “crvenu liniju” koja će okruživati ostatak Ukrajine, samo što će se on čuvati tog izraza pošto s “crvenom linijom” ima loše iskustvo iz sirijskog slučaja, navodi francuski dnevnik.

“Le Monde” podsjeća da je Obama jučer u Washingtonu primio ukrajinskog premijera Arsenija Jacenjuka.

‘Od Ovalne sobe, gdje mu je Obama prenio divljenje Amerikanaca prema ‘hrabrosti’ Ukrajinaca, do Kongresa, gdje su njegove (Jacenjukove) tehnokratske naočale i savršeni engleski izazvali opće oduševljenje, ukrajinski premijer je sakupio poruke podrške”, navodi se u tekstu.

Tri dana pred referendum o odcjepljenju na Krimu, Obama je ponovio da Washington smatra intervenciju Moskve kršenjem međunarodnog prava.

SAD će biti uz Ukrajinu kako bi osigurale da njen teritorijalni integritet i suverenitet ostanu očuvani”, uvjeravao je Obama Jacenjuka.

I ukrajinski premijer je pokazao riješenost, rekavši da će Ukrajinci nastaviti da se bore za svoju slobodu, novisnost, suverenitet, i da se nikada neće predati.

Istovremeno, i Obama i Jacenjuk ostavili su otvorena vrata za mirno rješenje, primjećuje pariški dnevnik.

Uspostavljen je ustavni proces, tu je i niz izbora, što bi, zapravo, moglo da u dogledno vrijeme dovede do raznih dogovora sa regijom Krima”, napomenuo je Obama, upozorivši da se to ipak ne može provesti s puškom uperenom u sljepoočnicu, navodi “Mond”, a prenosi Tanjug.

Obama je jučer kazao da je Rusija izigrala međunarodni zakon upadom u Ukrajinu i upozorio da će predsjednik Vladimir Putin, ukoliko ne promijeni pravac, snositi posljedice od SAD i međunarodne zajednice, koja je već zaprijetila uvođenjem ekonomskih sankcija, prenijele su agencije.