Published On: Uto, stu 28th, 2017

Molitva uoči presude šestorci: Mi se ne molimo za zločince, mi se molimo za ljude

”Mi se ne molimo za zločince mi se molimo za ljude”, rečeno je prije molitvenog skupa organiziranog uoči presude šestorici nekadašnjih dužnosnika Herceg Bosne. ”Blažena Gospa je pomogla kroz sve nevolje koje smo prošli. Ovo nije nikakava manifestacija ‘molitve za zločince’, ne molimo za zločince nego za ljude”, rečeno je uoči početka molitvenog skupa. O presudi i očekivanjima za medije je govorio Ilija Cvitanović predsjednik HDZ-a 1990.

”Očekujem da će drugostupanjska presuda biti potpuno suprotna od prvostupanjske. Što se tiče udruženog zločinačkog poduhvata, budući da u statutu Haškog suda piše da se sudi individualna odgovornost, uvjeren sam da će pasti jer nije bio. Što se tiče šestorke uvjeren sam da će biti oslobođeni i vratiti se u BiH i Hrvatsku, vjerujem kakva god presuda bude, da neće imati reperkusije na političke događaje u BiH. Pozivam sve političke predstavnike da smirimo strasti, promijenimo odnose u državi i damo joj priliku da se razvija. Dvadeset godina nakon rata, kada zvršava rad Haškog tribunala, bez obzira na presudu moramo se okrenuti budućnosti”, rekao je Ilija Cvitanović za medije. FOTO: Bljesak.info/ Paljenje svijeća i molitva dan uoči presude

Ranije je za medije don Ante Brajko iz Mostarske katedrale rekao kako ne vidi ništa loše u molitvenom skupu zakazan za utorak navečer. Ne radi se, kaže, o političkom već o vjerskom skupu. Molitva u katedrali se organizira svaku večer, pa tako će biti i u utorak, kada se će se moliti za Prlića i ostale. ”Mi ćemo se moliti da presuda bude pravedna. U prvom redu jer su to pripadnici našeg naroda. Reći ćemo: ‘Neka Sud bude pravedan’, a naravno, kada se molim, molit ću da ih Sud i oslobodi, iako naravno, mi ne određujemo što će se dogoditi”, kaže don Brajko u komentaru za agenciju Patria. ”Uvijek se treba moliti.

Treba se moliti za one koji su grješnici, da se preobrate. Isus kaže da se treba moliti i za svoje neprijatelje”, dodaje. Na pitanje kako gleda na žrtve, don Brajko kaže da je ”jasno da zločin osuđuje, i nikada ga nije pravdao, ali, dodaje, ”zločin ipak nekome treba dokazati prije nego ga se osudi”. ”Samo Bog ima pravedan sud, a ljudi mogu pogriješiti u presudama”, kaže don Brajko. ”Mi se molimo uvijek i za žrtve. Jer, kada se misa prikazuje uvijek kažemo: ‘Sjeti se Gospodine svih koji su umrli’. Jer, Isus nije umro samo za kršćane, već za cijeli svijet, i to je temeljna postavka. Osim toga, svako ko čini zlo prema čovjeku on je neprijatelj”, zaključuje don Brajko.

Inače, Udruga ”Hrvatsko srce nade” Mostar, Odjel za branitelje HNS-a i Zaklada za pružanje pravne pomoći braniteljima HVO-a, organizirali su Molitveni skup” dan uoči drugostupanjske presude Građani i članovi Udruge su se okupili u 17.30 sati, te zapalili svijeće i molili sv. Krunicu  Trgu Blažene Djevice Marije (ispred Katedrale). Misa u katedrali Marije Majke Crkve u Mostaru počela je u 18 sati. Haški sud 29. studenog donijet će drugostupanjsku presudu u predmetu protiv bivšeg premijera Herceg-Bosne Jadranka Prlića i još petorice nekadašnjih dužnosnika i pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Prvostupanjska presuda u ovom predmetu donesena je 29. svibnja 2013. godine, nakon čega su sve strane uložile žalbu. Prvostupanjskom presudom Haški sud osudio je šestoricu dužnosnika Herceg-Bosne na ukupno 111 godina zatvora za ratne zločine. Jadranko Prlić tada je osuđen na 25 godina zatvora, a bivši ministar obrane Bruno Stojić na 20 godina. Zapovjednici Glavnog stožera HVO generali Slobodan Praljak i Milivoj Petković osuđeni su na po 20 godina zatvora, zapovjednik vojne policije HVO-a Valentin Ćorić na 16 godina, dok je načelnik ureda za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić osuđen na 10 godina.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x