Published On: Ned, velj 2nd, 2014

Mogućnost zajedničkog dogovora tamo gdje je to nužno, stranka ima vlastiti put

Kako je i najavljeno, jučer je u Čitluku održana sjednica Središnjeg odbora HDZ-a 1990. kojoj je prethodila i sjednica Predsjedništva. Vođena je opsežna rasprava o usvajanju strategije za nastup na općim izborima. – HDZ 1990. je samostalan politički subjekt, ali koji ima poseban osjećaj za nacionalnu dimenziju odgovornosti i za BiH. U tom kontekstu mi smo otvoreni za razgovor o zajedničkom dogovoru za određena ključna pitanja koja se tiču strateškog nacionalnog interesa i za te pozicije.

Naravno, za takav dogovor trebaju partneri i mi u dobroj vjeri želimo ostaviti otvorena vrata za taj mogući dogovor. Ali, isto tako želimo jasno reći da, kad je u pitanju hrvatska pozicija u BiH, mi moramo otvoriti HNS, institucionalizirati ga i dovesti do deklaracije o hrvatskom nacionalnom konsenzusu kako bi on mogao pokrenuti sve potencijale koji trebaju. On to trenutačno nije i mi želimo ići paralelno tim smjerom, želimo dograđivanje HNS-a i mogućnost zajedničkog dogovora tamo gdje je to nužno. Isto tako, želimo svima u BiH jasno reći: ovo je naša zemlja, ne odričemo je se i nije dovoljno govoriti samo hoćemo li zajedno ili ne, nego s kojom politikom, s kojim programom i kako mijenjati jednu užasno tešku situaciju. To je moja glavna poruka. Mi ne želimo biti smokvin list za zadržavanje negativne političke strukture i odnosa koji razaraju BiH i koji koštaju svakog njenog čovjeka i života, i posla, i plaća, i neizvjesnosti, migracija i svega drugog. Izbori bi trebali rezultirati novom, boljom politikom, ne samo kod Hrvata, nego kod svih, dijalogom i pokretanjem ovih stvari, Ja vjerujem u to, a nije to samo sada i danas, mi smo otvoreni za razgovor, poštujemo druge, ali želimo da se i nas poštuje – rekao je jučer u izjavi novinarima u Čitluku predsjednik HDZ-a 1990. Martin Raguž.

Stavovi, polazišta i pravo

Na novinarsko pitanje kakav je stav u odnosu prema Hrvatima RS-a, Raguž je odgovorio: – Jesmo, razmatrali smo to pitanje. Imamo danas članove Predsjedništva iz Republike Srpske. Prije tri dana bio sam gore u posjetu i mogu reći da ti prostori poput RS, Unsko-sanske županije, Zeničko-dobojske, Tuzlanske Sarajevske i Distrikta Brčko zahtijevaju poseban senzibilitet i odgovornost svih stranaka. Mi ne bježimo od svog dijela odgovornosti kako najbolje nastupiti na tim prostorima da se sačuva nacionalni interes i da dođe do jedne nove, bolje politike. Mislim da je to imperativ jer ako se nastavi ovaj način vladanja i manipulacije s općim ciljevima, stavljanje uskostranačkih iznad nacionalnih, državnih i europskih ciljeva, mi ćemo nastaviti tonuti. Ja želim da se o tom otvori rasprava i u javnosti i pred biračima. Mi smo spremni preuzeti svoj dio odgovornosti – kazao je Raguž. Na pitanje o Karamarkovu (ne)dolasku na sjednicu Središnjeg odbora te stranke Raguž je rekao: – Imali smo dogovor da Tomislav Karamarko kratko navrati na sjednicu Središnjeg odbora. Međutim, sastanak s njim bit će nedjelju u 9 sati u Međugorju. Svatko ima svoje stavove, svoja polazišta i svoje pravo na stav i dolazak, i to pozdravljam, ali mi imamo vlastitu odgovornost da donosimo najbolje odluke i u korist stranke, naroda i BiH. Dakle, razgovor je nužan, ali mi smo stranka koja ima vlastiti put. To je valjda već vidljivo – zaključio je Raguž.