Published On: Pon, ožu 25th, 2013

Moguća presuda da je Hrvatska bila agresor na BiH


ZAGREB – Ukoliko Haaški tribunal proglasi krivim hrvatske ratne dužnosnike iz BiH za zajednički zločinački pothvat, Hrvatska će biti odgovorna za agresiju i, lako moguće, obvezna platiti ratnu odštetu BiH, piše zagrebački “Večernji list”.

“Koliko bi to moglo zakomplicirati status Hrvatske, možda i prije 1. srpnja, bude li oko svibnja izrečena nepovoljna prvostupanjska presuda, bilo bi dobro da već sada razmišljaju u državnom vrhu”, ističe zagrebački dnevnik.
List navodi da se hrvatska politika i javnost varaju ako misle da je za tu državu haška priča završena, jer krajem travnja ili početkom svibnja, najkasnije do jeseni Hrvatska u novoj presudi ima izgleda da bude prvostupanjsko osuđena kao agresor na BiH.
“Ta nas presuda onda vraća tamo gdje smo bili nakon prvostupanjske presude Anti Gotovini i Mladenu Markaču – kada smo svi, u stvari, proglašeni za sudionike velikog zločinačkog pothvata”, piše dnevnik.
U tekstu se napominje da su, osim generala Slobodana Praljka, koji je u kućnom pritvoru u Hrvatskoj, u Haagu članovi nekadašnjeg političkog i vojnog vrha nepriznate Hrvatske republike Herceg-Bosne, premijer Jadranko Prlić, ministar obrane Bruno Stojić, vojni zapovjednik general Milivoj Petković, te zapovjednik vojne policije HVO-a Valentin Ćorić i načelnik Ureda za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić.
Ta “šestorka” je optužena za višekratne zajedničke zločinačke pothvate, udruživanje s tadašnjim vodstvom Hrvatske radi agresije na BiH, te zbog etničkog čišćenja područja Herceg-Bosne s ciljem pripojenja Hrvatskoj, a sve radi stvaranja “Velike Hrvatske”.
“Ovo haško suđenje bilo je na najudaljenijim marginama interesa hrvatske javnosti i, još gore, hrvatske službene politike. I to od početka. Tako je i sada, što jest čudno, s obzirom da bi Hrvatska ovdje mogla ‘zaraditi’ i goru osudu za zločinački pothvat od one prvostupanjske presuđene u slučaju Gotovina-Markač “, navodi dnevnik.
 
List piše da se od početka sve hrvatske vlade ponašaju kao da suđenje šestorici bh. Hrvata nema nikakve veze s Hrvatskom i da “svaka hrvatska vlast potire misao da je na tom suđenju preslušano čak 120 Tuđmanovih transkripata, da tužitelji tvrde da su /Franjo/ Tuđman, /Gojko/ Šušak i /Janko/ Bobetko s optuženima usaglasili agresiju, etničko čišćenje Bošnjaka i pripojenje teritorija BiH, te stvaranje ‘Velike Hrvatske'”.
 
Iznoseći pred Tribunalom završne riječi u veljači 2011. godine, Haško tužiteljstvo je za optuženu “šestorku” zatražilo čak 220 godina zatvora.