Published On: Uto, lis 23rd, 2018
#3rd | By Desk

MOGLO BI BITI POLEMIČNIH TONOVA: Skupština HNŽ-a rekorder po broju žena – imati će čak 14 zastupnica, pola iz HDZ BiH

Kada je u pitanju ravnopravnost i zastupljenosti spolova, ne možemo biti zadovoljni načinom budućeg sastava Zastupničkog  doma PSBiH, jer je izabran manji broj žena nego proteklog mandata, izjavio je za Fenu promotor kampanje “Mi predstavljamo kandidatkinje – vi birate” Agencije za ravnopravnost spolova Bosne i Hercegovine Almir Terzić.

Istaknuo je da je sada u Parlamentarnu skupštinu BiH, prema rezultatima koje je priopćilo Središnje izborno povjerenstvo BiH, izabrano sedam žena, što je 16,67 posto manje nego u odnosu na početak prošlog mandata, kada ih je bilo deset.

– Situacija je nešto bolja kada je u pitanju Zastupnički dom Federalnog parlamenta, jer je tu izabrano 25 žena ili 25,50 posto, dok je Narodna skupština Republike Srpske na vrlo niskoj razini gdje je izabrano svega 14 žena ili 16,87 posto – kazao je Terzić.

Napomenuo je da je NSRS i u prošlom mandatu bila ‘najgore’ zakonodavno tijelo kada je u pitanju zastupljenost žena u politici.

Gledano po županijama u Federaciji BiH, došlo je do ekspanzije udjela žena u politici.

– U Skupštini Hercegovačko–neretvanske županije izabrano je 14 žena ili 46, 67 posto što je apsolutni rekord u BiH.

– Generalno, Hercegovačko–neretvanski kanton nadmašio je čak i zastupljenost žena u najrazvijenijim demokratskim zemljama poput Skandinavskih zemalja, govorim o Finskoj i Švedskoj – rekao je Terzić, naglasivši da je čak izabran veći broj žena nego što je to propisano Zakonom i ravnopravnosti spolova BiH.

Primjer Kantona 10 (Livanjske županije) je onaj gdje se ne vodi uopće računa o ravnopravnosti spolova.

Kazao je da je generalno došlo je do povećanja udjela žena u županijama i u Parlamentu Federacije BiH.

Ističe da, sudeći po svim prilikama, izmjene izbornog zakona su dale željene rezultate i možemo govoriti o boljoj zastupljenosti žena u političkom i javnom života, prenosi Fena.

Najveći broj zastupnika u Skupštini HNŽ-a imati će HDZ BiH, a polovina od spomenutog broja žena dolazi iz te stranke. Više pogledajte ovdje:

Skupština HNŽ

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare