Published On: Tue, Sep 5th, 2017

MOGHERINI UTIŠALA EUROSKEPTIKE: Proširenje EU na Zapadni Balkan je ključno i prioritet je naše vanjske politike

LJUBLJANA – Visoka predstavnica Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku izjavila je u Ljubljani kako je Zapadni Balkan među prioritetima vanjske politike EU.

Mogerini je na sastanku s tri parlamentarna odbora slovenskog parlamenta rekla da proširenje Unije na zapadni Balkan nije među popularnim temama među nekim članicama, ali da  je  ključno za sigurnost i ekonomski razvoj EU.

“Za mene je bitno da zapadnobalkanska šestorka, svi naši partneri na Zapadnom Balkanu, naprave toliko značajne i jasne korake ka članstvu u EU – i ovdje pažljivo biram riječi – da taj proces bude nepovratan za njih i za nas”, rekla je Mogerini .

Prema njezinim riječima, ulazak zemalja zapadnog Balkana u EU povezan je s završetkom projekta integracije u EU. “Obično ne govorim o tome kao produžetak, za mene je kraj projekta integracije u EU, jer je Balkan dio Europe, oni bi morali biti dio EU”, rekla je Mogerini.

Ona kaže kako je drugi prioritet sada sigurnost i obrana na razini EU. “Prošle godine smo ostvarili veći napredak u unapređenju obrambene suradnje EU nego u prethodnim desetljećima. To je bilo u samim korijenima integracijskih procesa EU”, rekla je Mogerini, koja je prethodno sudjelovala na Bledskom strateškom forumu.