Published On: Sub, lis. 14th, 2017

MOGHERINI: Trump jest moćan, ali ne toliko da bi sam mogao poništiti nuklearni sporazum

Ovo nije bilateralni sporazum. Ne pripada niti jednoj zemlji i stoga nijedna zemlja ga ne može samostalno ni poništiti. Riječ je o multilateralnom sporazumu koji je jednoglasno odobrilo i Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda
Visoka predstavnica Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku, Federica Mogherini je, komentirajući izjavu američkog predsjednika Donalda Trumpa o tome da neće potvrditi iranski nuklearni sporazum, istakla kako predsjednik SAD-a nema potrebnu ovlast da poništi sporazum.

Mogherini je na konferenciji za medije u Briselu poručila da se Europska unija (EU) protivi poništavanju nuklearnog sporazuma.

“Ovo nije bilateralni sporazum. Ne pripada niti jednoj zemlji i stoga nijedna zemlja ga ne može samostalno ni poništiti. Riječ je o multilateralnom sporazumu koji je jednoglasno odobrilo i Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda. Ovo je snažan sporazum koji omogućava potrebne garancije i snažan nadzorni mehanizam. Nuklearni program Irana koristi se u civilne svrhe i tako će biti i ubuduće”, rekla je Mogherini.

Dodala je kako ne postoji mogućnost poništavanja nuklearnog sporazuma čije odredbe se ne krše.

“Vjerujemo da imamo zajedničku odgovornost da štitimo sporazum radi zajedničke sigurnosti”, kazala je Mogherini.

Na novinarsko pitanje šta će Trump uraditi po ovom pitanju, kazala je da neće moći poništiti pomenuti sporazum.

“Predsjednik SAD-a posjeduje veliku moć, ali ne i po ovom pitanju”, poručila je Mogherini.

Naglasila je da EU i dalje ostaje predana pomenutom nuklearnom sporazumu.

Američki predsjednik Donald Trump je u petak izjavio da neće potvrditi iranski nuklearni sporazum iz 2015. godine, pozivajući na niz novih sankcija protiv Vlade u Teheranu.

Delegacije Irana i grupe 5+1, odnosno pet stalnih članica Vijeća i Njemačke, u lipnju 2015. godine su postigle spomenuti nuklearni sporazum.

Sporazum je u većini svijeta dočekan s oduševljenjem, posebno u Teheranu. Smatra se “novom stranicom” u međunarodnim odnosima, ali protiv njega se i dalje glasno zalaže Izrael.

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer