Published On: Čet, svi 25th, 2017

MOGHERINI S PREMIJERIMA ZEMALJA ZAPADNOG BALKANA: Svi izrazili privrženost EU i međuosobnoj suradnji

Federica Mogherini, visoka predstavnica Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost, ohrabrila je premijere zemalja Zapadnog Balkana da se više angažiraju kako bi ispunili očekivanja svojih građana i približili se budućnosti u Europskoj uniji, objavljeno je njenoj pisanoj izjavi nakon neformalne večere koju je u Bruxellesu imala s premijerima Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Albanije, Kosova, Srbije i mandatarom za sastav makedonske vlade.

“Svi prisutni potvrdili su punu posvećenost nastavku procesa europskih integracija. Ponovili su odlučnost i zajednički interes za jačanje suradnje i poboljšanje kvaliteta života građana u regiji. Istakli su posvećenost za razvijanje dobrosusjedskih odnosa i produbljivanju regionalnog razumijevanja uzajamnim poštovanjem i suradnjom”, navedeno je u pisanoj izjavi Federice Mogherini.

Prethodno, Mogherini je u odvojenim bilateralnim susretima razgovarala s predsjednikom Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, premijerima Crne Gore – Duškom Markovićem, Albanije – Edijem Ramom, Kosova – Isom Mustafom, Srbije – Aleksandrom Vučićem i mandatarom za sastav makedonske vlade – Zoranom Zaevim.

Mogherini je susrete u srijedu popodne otpočela s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem.

On je nakon sastanka poručio da europske integracije ostaju najvažniji cilj svih zemalja Zapadnog Balkana.

“Bazni preduvjet jeste sačuvati mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu. Mislim da smo svi za to potpuno jasno opredijeljeni. I da ovo što je do sada rađeno, iako je s vremena na vrijeme sa Zapadnog Balkana dolaze određeni zabrinjavajući glasovi i izjave. Ipak takve stvari uspješno prevazilazimo“, rekao je Zvizdić.

Nakon razgovora s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Mogherini se, kako javlja Radio Slobodna Europa, sastala s kosovskim premijerom Isom Mustafom. On je naveo da je u razgovoru s njom izrazio privrženost kosovskih dužnosnika europskom procesu.

“Ukazujemo na to bez obzira na predstojeći izborni proces. Ostajemo privrženi regionalnoj suradnji i jačanju odnosa sa zemljama Zapadnog Balkana. Razgovarali smo i pitanju demarkacije s Crnom Gorom, Zajednici srpskih općina i nastavku Briselskog dijaloga. Iznio sam svoj stav, kao čelnik Demokratske lige Kosova, da ćemo nastaviti podržavati ove procese i da će naš kandidat za premijera nastaviti podržavati ove procese sa Europskom unijom, rekao je Mustafa nakon sastanka.

Vučić je prije sastanka s Mogherini govorio za Radio-televiziju Srbije, poručivši da se na Srbiju vrše pritisci kada je riječ o odnosu sa Prištinom.

“Za nas je važno da imamo aktivnu poziciju, da izrazimo naša htijenja i da se ponašamo u skladu s Ustavom, da budemo čvrsto na europskom putu, ali i da imamo svoje nacionalne i državne interese, da štitimo suverenitet i teritorijalni integritet, kao i najvišu vrijednost jednog naroda – a to je sloboda”, rekao je Vučić.

Bilateralni razgovori i večera zapadnobalkanskih lidera s Mogherini događaju se u momentu kada se Europska unija suočava s istupanjem Velike Britanije iz članstva, zaoštrenim odnosima s Turskom i Rusijom. S druge strane, na području Balkana stišale su se institucionalne krize u Makedoniji i Albaniji.

Okupljanje lidera Zapadnog Balkana u Bruxellesu održano je nakon što je početkom ožujka Federica Mogherini posjetila Crnu Goru, Makedoniju, Srbiju, Kosovo, Albaniju i BiH.

Tada je Mogherini zaključila da je stanje na Zapadnom Balkanu napeto i izloženo izazovima na unutarnjem, regionalnom i globalnom planu, zbog čega je potrebna snažna i uvjerljiva podrška Europske unije integraciji tog područja./HMS/