Published On: Čet, pro 4th, 2014

Mogherini i Hahn uoči dolaska u Sarajevo: Anagžirat ćemo se ako vaši lideri pokažu interes za EU

Federica Mogherini, visoka predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku/potpredsjednica Europske komisije i Johannes Hahn, europski povjerenik za europsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju, će posjetiti Bosnu i Hercegovinu u petak, 5. prosinca.

Tijekom posjete će se sastati s čelnicima institucija BiH, čelnicima političkih stranaka i članovima organizacija civilnog društva kako bi razgovarali o reformama i procesu europskih integracija BiH, priopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

– Nakon nedavno održanih izbora u Bosni i Hercegovini, zemlja ima priliku ponovo nastaviti proces reformi, kako bi odgovorila na očekivanja građana i nastavila svoj put ka EU. Tijekom posjete ćemo razgovarati s novim vodstvom zemlje kako bismo uvidjeli postoji li politička volja da se pokrene proces koji će zemlju vratiti na taj put. Ako je novo vodstvo BiH spremno uključiti se na planu reformi, i EU je spremna abgažirati se – rekla je visoka predstavnica/potpredsjednica Federica Mogherini uoči svoje posjete Sarajevu.

Povjerenik Hahn je dodao: “Ovom posjetom želimo još jednom iskazati podršku Europske unije za europske integracije Bosne i Hercegovine i potvrditi naše opredjeljenje za napredak u ostvarivanju perspektive članstva u EU. Istovremeno, izabrani bh. lideri moraju ostvariti rezultate, u interesu svojih građana – naročito kad je riječ o ekonomskim reformama”.

Ovo je prva zajednička posjeta Mogherini i Hahna nekoj državi izvan EU. Informacija o ovom događaju istovremeno je objavljena u Bruxellesu i Sarajevu./HMS/