Mogherini: Balkan može postati šahovska ploča za igre velikih sila. EU to neće dopustiti

Visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Federika Mogerini upozorila je danas da Balkan lako može postati “šahovska ploča za zakulisne igre velikih sila”, istaknuvši da se iz posjete Zapadnom Balkanu vratila zabrinuta, ali i puna nade, jer se uvjerila u želju regije da postane dio Unije.

Mogherini je, na konferenciji za novinare u Bruxellesu poslije sastanka ministara vanjskih poslova država članica EU, rekla da je ministre obavijestila o sastancima i razgovorima koje je imala tijekom prošlonedjeljne posjete Zapadnom Balkanu, i da su oni nedvosmisleno podržali poruke koje je ona u regiji prenijela .

“Na Zapadnom Balkanu sam za tih nekoliko dana vidjela mnogo više nego ikada ranije. Taj region je izložen višeslojnim izazovima i tenzijama”, rekla je ona odgovarajući na pitanje novinara je li EU zabrinuta u vezi s utjecajem Rusije na Zapadnom Balkanu.

Mogherini je navela da unutarnja, domaća politička dinamika stvara tenzije u nekim zemljama regije , ali da je tu i regionalna dinamika, s međuetničkim tenzijama između zemalja što je, upozorila je, “izuzetno opasno jer može vratiti regiji par godina unazad, pri čemu mir nikada ne treba shvatiti kao gotovu činjenicu “.

“Balkan lako može postati jedna od šahovskih tabli za zakulisne igre velikih sila.”

“Ali, vidjela sam i da je ta regija izložen globalnim tenzijama. Balkan lako može postati jedna od šahovskih tabli za zakulisne igre velikih sila. Zabrinuti smo , naročito jer se ovo događa poslije vrlo dobre godine za Zapadni Balkan što se tiče europskih integracija, što je bio rezultat napora kako Bruxellesa tako i zemalja regije “, rekla je Mogherini.

Ona je, međutim, izrazila uvjerenje da “nijedna druga sila u svijetu nema veći utjecaj u pogledu dobrih stvari na Zapadnom Balkanu”.

“Ministri su se složili sa mnom da je utjecaj koji EU ima na tu regiju povezan s kredibilnošću procesa europskih integracija , i na toj kredibilnosti ćemo raditi”, navela je ona.

Mogherini kaže da se sa Zapadnog Balkana vratila zabrinuta, ali i puna optimizma i nade, “jer kad se sretnete sa studentima, građanima, civilnim organizacijama, političkim i društvenim snagama u cijelom regionu, vidite ogromnu podršku i povjerenje u EU i njihovu želju da postanu njen dio “.

“Sigurni smo da budućnost EU neće biti sa samo 27 članica”

“Sigurni smo da budućnost EU neće biti sa samo 27 članica, jer postoji proeuropska energija na Zapadnom Balkanu koji čeka da uđe i mi imamo interesa da proces njihovog pristupanja učinimo kredibilnim”, istaknula je, dodavši da EU ima sva sredstva da pruži ljudima na Zapadnom Balkanu buduće perspektive koje žele.

Konkretni rezultati, ukazuje visoka predstavnica EU, ovise i o EU, ali više od vlada, parlamenata i institucija zemalja kandidata.

“Ključna poruka je da su vrata otvorena, želimo vas unutra, a vi znate koji je put za ulazak”

“Od nas mogu očekivati novo angažiranje,  predanost što znači da svih 28 država članica stoje iza poruka koje  šaljemo regiji, a ključna poruka je da su vrata otvorena, želimo vas unutra , a vi znate koji je put za ulazak, i to će transformirati društva, ekonomske i socijalne izglede tih zemalja “, naglasila je ona.

To, objasnila je, podrazumijeva dobru regionalnu suradnju, obuzdavanje i izbjegavanje retorike koja može biti opasna, gospodarske i trgovinske mogućnosti, mir.

Od EU mogu očekivati istrajan, ozbiljan i dosljedan pristup , prepoznati i priznati učinjene korake na putu ka EU i pružiti podršku zemljama i ljudima, naročito ljudima”, poručila je Mogherini.

Ona je napomenula da je tijekom posjete Zapadnom Balkanu na nju pozitivan dojam ostavio entuzijazam mladih ljudi u cijelom regionu koji, kaže, vide EU kao ključ za rješavanje problema ili za poboljšanje situacije.