Published On: Mon, Aug 31st, 2015

Mogherini: Ako zatvorimo kapije izbjeglicama, nismo više Europa

Europska povjerenica za vanjsku politiku i sigurnost i potpredsjednica Europske komisije Federica Mogherini izjavila je da je Europa suočena s najvećom izbjegličkom krizom od kraja Drugog svjetskog rata i da europske kapije ne mogu ostati zatvorene za izbjeglice, jer, kako je rekla, ako se to dogodi “nismo više Europa”.
Nijedna zemlja, ističe, ne može se sama suočiti s ovim izazovom, i svaka država mora obaviti svoje dio, kako bi zajedno svladali izazov.
“Potreban je odgovor EU, koji zahtjeva suradnju na najvišoj raini država Unije s partnerima. Spremni smo povećati našu podršku i financijsku pomoć i našim partnerima pomoći u daljoj izgradnji kapaciteta, jačanju graničnih kontrola i borbu protiv krijumčara ljudi. Isto tako je bitno da naši partneri urade svoj dio posla u svladavanju krize”, poručila je Mogherini u autorskom tekstu koji objavljuje bečki dnevnik Standard.
Suviše često, prema njenim riječima, je europska debata o migraciji bila povezana s pripisivanjem krivice.
“Umjesto da međusobno pripisujemo krivicu trebali bi raditi na zajedničkom riješenju. To se ne može dalje odlagati, jer život i dostojanstvo ljudi su u pitanju. Mnogi bježe od rata, siromaštva. Ne radi se ovdje o otvaranju granica EU, ali imamo odgovornost prema tim ljudima. Europske kapije ne mogu ostati zatvorene za izbjeglice. Ako se to dogodi nismo više Europa”, smatra Mogherini.
Ona je ocjenila da će svladavanje krize biti važan test za zemlje EU, ali i države zapadnog Balkana i njihovu europsku perspektivu.
“EU i zemlje zapadnog Balkana dijele isti prostor i zajedničke ciljeve. Uvjereni smo da možemo zajedno dijeliti i europsku budućnost”, poručila je Mogherini./HMS/