Published On: Wed, Jul 5th, 2017

Modrić iznio obranu: ‘Nisam lagao, moja savjest je mirna’

Moja savjest je mirna i siguran sam da će se na kraju svega ovoga dokazati da nisam počinio nikakvo kazneno djelo, rekao je u srijedu Luka Modrić nakon što je izišao iz zgrade DORH-a. Prije nego je ušao u auto, naglasio je i da više ne smije govoriti jer je postupak u tijeku.

POGLEDAJTE VIDEO:

 

Podsjetimo, Općinsko državno odvjetništvo otvorilo je istragu protiv Luke Modrića zbog postojanja sumnje da je na svjedočenju na Županijskom sudu u Osijeku dao lažni iskaz. Kapetan hrvatske reprezentacije i nogometaš Real Madrida zato je jutros došao u Osijek dati iskaz.

 

 

Prije tri tjedna na osječkom Županijskom detaljno svjedočio je o svojoj suradnji i odnosu s bivšim čelnikom NK Dinama Zdravkom Mamićem, a iako je potvrdio da mu je nakon prelaska u Tottenham davao gotovinu Mamić je njegovo svjedočenje na kraju nazvao “najdivnijim i najpoštenijim”.

Mamiću se u Osijeku sudi zajedno s njegovim bratom Zoranom, bivšem direktorom Dinama Damirom Vrbanovićem te poreznikom Milanom Pernarom zbog optužbi da su Dinamo izvlačenjem novca oštetili za nešto manje od 116 milijuna kuna, a državni proračun za barem 12,2 milijuna kuna neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza.

“Zdravka Mamića poznajem od 14. godine, kada sam došao u Dinamo. Tada smo u nazočnosti mojih roditelja potpisali ugovor u Agenciji, temeljem kojeg sam imao mjesečna primanja od oko 500 njemačkih maraka, opremu za nogomet, plaćeni stan, a ugovorom je bilo predviđeno i da s navršenih 18 godina dobijem automobil Golf V. Bilo je dosta igrača u Agenciji koji su također imali potpisane ugovore s Mamićem”, prisjetio se Modrić dodajući kako je plaću počeo primati nakon što je s Dinamom potpisao prvi ugovor.

Naveo je i da je s Dinamom potpisao ukupno dva ugovora s pripadajućim aneksima, a s Mamićem i građanski ugovor koji je regulirao odnose između njih dvojice.

“Ne mogu se sjetiti što je u njemu pisalo. Nisam se ni s kime o tome konzultirao kada sam napunio 18 godina. Mislim da nisam dobio primjerak tog građanskog ugovora. Potpisali smo ga negdje u Sesvetama, kod javnog bilježnika”, rekao je.

Na Mamićevo pitanje sjeća li se na koji vremenski rok je potpisao prvi profesionalni ugovor odgovorio je da misli kako je to bilo na pet godina dok je drugi ugovor potpisao na desetogodišnje razdoblje.

“Mislim da mi je godišnja plaća tada bila 132.000 eura, što se kasnije mijenjalo na više”, naveo je Modrić.

Odgovarajući na pitanje tužitelja Tončija Petkovića na koji je način išla podjela transfera od prelaska u Tottenham, Modrić je kazao kako su se stvari odvijale na način da bi nakon što Tottenham uplati Dinamu dio transfera, polovica tog dijela sjela na njegov privatni račun, a onda bi sukladno građanskom ugovoru s Mamićem slijedile uplate.

“Novac sam podizao sa svog računa i u poslovnici Hypo banke predavao njegovom bratu Zoranu ili sinu Mariju”, rekao je Modrić.

Dodao je i da je novac predavao u gotovini “jer je Zdravko tako zahtijevao” te da su naknadno raskinuli građanski ugovor.

Petković je Modriću predočio aneks od 10. srpnja 2004. pitavši ga je li to aneks koji je potpisao na što je Modrić odgovorio potvrdno rekavši kako, međutim, misli da je to aneks kojeg je potpisao kada je odlazio iz Dinama 2008. godine.

“Možda je drugi datum zato što kada sam odlazio iz Dinama novac je prema ranijem aneksu trebao ići u inozemstvo, a kako tada nisam imao otvoren inozemni račun ja sam inzistirao da taj novac ide u Hrvatsku pa je zbog toga potpisan taj aneks”, pojasnio je tada Modrić rekavši kako se ne sjeća u čemu se razlikuje aneks koji je potpisao 2008. od onog iz 2004.

“Ne mogu se sjetiti zašto je ugovor o profesionalnom igranju zaključen 30. lipnja 2004., a aneks 10. srpnja 2004. Ne mogu se sjetiti ni što je bilo s originalnim aneksom iz 2004., nakon što sam potpisao aneks 2008.”, kazao je Modrić izazvavši reakciju Zdravka Mamića koji je je od suca Darka Krušlina zatražio da zaštiti svjedoka od postavljanja jednih te istih pitanja.

DORH je nakon toga poslao priopćenje o otvaranju istrage o Modrićevu svjedočenju:

“Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku otvorilo je istraživanje protiv hrvatskog državljanina (1985.) zbog postojanja osnovane sumnje da bi prilikom davanja svjedočkog iskaza pred Županijskim sudom u Osijeku počinio kazneno djelo protiv pravosuđa davanjem lažnog iskaza iz članka 305. stavka 1. Kaznenog zakona/11. (19. 6. 2017.)

Postoji osnovana sumnja da je 13. lipnja 2017. na Županijskom sudu u Osijeku, tijekom rasprave u kaznenom predmetu protiv prvookrivljenog hrvatskog državljanina (1970.) i drugih, zbog kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti iz članka 291. stavka 1. i 2. KZ/11; premda je prethodno bio upozoren da je kao svjedok dužan govoriti istinu i da je davanje lažnog iskaza kazneno djelo; ispitan u svojstvu svjedoka neistinito iskazao da je aneks ugovora o profesionalnom igranju (temeljem kojeg mu u slučaju prelaska u drugi klub pripada pravo na podjelu transfernog obeštećenja s nogometnim klubom iz Zagreba u omjeru 50:50 posto) potpisao 10. srpnja 2004. kod potpisivanja svog prvog ugovora o profesionalnom igranju s navedenim klubom te da je kod svakog produžavanja profesionalnog ugovora o profesionalnom igranju s tim klubom potpisivao i aneks na temelju kojeg mu pripada pravo na podjelu transfernog obeštećenja. 

Osumnjičenik je, a nakon što mu je predočen dio njegovog iskaza danog u postupku pred Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta 30. kolovoza 2015. godine, sada neistinito naveo kako je tada pred USKOK-om, kada je govorio o razgovorima između njega i drugookrivljenika (1959.) u svezi podjele transfernog obeštećenja, mislio samo na reguliranje građanskopravnog odnosa između njih dvojice, kao i da nikada pred USKOK-om nije rekao da je aneks ugovora potpisan naknadno, nakon što je počeo igrati za inozemni nogometni klub.

Osumnjičeniku je istoga dana poslan i poziv za provođenje dokazne radnje njegovog prvog ispitivanja”.