Published On: Sub, ožu. 25th, 2017

Moderni nadgrobni spomenik: Umjesto kamene ploče kumpjuterski

Suvremena tehnologija pomiče granice u svim područjima, piše portal Govori.se.

U Mariboru je, naime, predstavljen iTernal, digitalni nadgrobni spomenik, koji može prikazati mnoštvo podataka o pokojniku, za razliku od ograničenih kamenih spomenika.

Prototip su izradili Slovenci, zahvaljujući suradnji mariborskog Fakulteta elektrotehnike, računalstva i informatike te poduzetnika, prenose Vijesti.hr

“Današnji natpisi na nadgorbnim spomenici su jako kratki i ne prikazuju o pokojniku ništa više od osnovih podataka. Također, digitalno doba donosi brojne mogućnosti, koje se mogu iskoristiti i na ovaj način”, izjavili su mariborskog pogrebnog poduzeća.

Na zaslonu digitalnog spomenika mogu se prikazati tekst i fotografije, kao i video snimke. Dotični audiovizualni sadržaj se rotira na zaslonu, a u trenutku “mirovanja” prikazuje uobičajene osnovne podatke o pokojniku. Postoji čak i mogućnost da pomoću senzora spomenik prepozna kada ljudi stanu ispred njega te se tada “vrti” audiovizualni sadržaj, koji primjerice prikazuje trenutke iz pokojnikova života.

Važna prednost je sigurnost. Zaslon je zaštićen od vandalizma, kao i različitih vremenskih uvjeta. Može biti pogonjen na baterije i solarnu energiju.

Cijena takvog spomenika trenutno iznosi oko 3.000 eura.

Slovenci su, također, nedavno predstavili digitalni mobilni vodič po groblju.

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer