Published On: Sub, velj 23rd, 2013

MOČNIK: Ulaskom u EU Slovenija dospjela na dno Europe


Slovenija je u nekadašnjoj Jugoslaviji imala privilegirani pristup tržištu od 20 milijuna ljudi, ali je nakon odcjepljenja i ulaska u Europsku uniju dospjela na dno Europe u ekonomskom i političkom smislu, ocijenio je za Radio televiziju Srbije slovenski sociolog Rastko Močnik.

Slovenija je u SFRJ imala privilegirani pristup tržištu, a sada je nerazvijena poput Grčke – s prosvjeda u Ljubljani u prosincu prošle godine

Prema njegovim riječima, Slovenija je sada jug Europe, nerazvijena poput Španjolske, Portugala i Grčke.
– U tradicionalnoj europskoj konstrukciji, koja je imala za cilj stvoriti zajedničku gospodarstvo na istom nivou i da podiže standard nerazvijenih zemalja, zbog svjetske ekonomske krize ta koncepcija je promijenjena – smatra Močnik.
Kako je objasnio, EU sada funkcionira po principu kolonija u kojoj razvijene privrede, poput njemačke, francuske i skandinavskih zemalja imaju privilegirani pristup u mediteranskim zemljama, dodavši da je Slovenija danas njemačka kolonija.
– Možete pogledati statistiku. Naš privilegiran partner u vanjskoj trgovini je Njemačka, razmjena je nejednaka. Znači, novoproizvedena vrijednost ide iz Slovenije u Njemačku – tvrdi Močnik.

O Srbiji

Upitan da li za Srbiju postoji alternativa ulasku u EU, Močnik je podsjetio da je nakon raspada SFRJ Sloveniji ulazak u EU predstavljan kao jedini mogući put, kao i da bi ta država vrlo teško opstala van EU, što ne misli za Srbiju. On Srbiju vidi kao “jaču i pozicioniranu”, ali ipak dodaje da ona “u svakom slučaju treba da se integrira, a ne nužno na isti način na koji se Slovenija integrirala”.

On je vladu EU ocijenio kao komesarski koja nije pod demokratskom kontrolom, dodavši da Slovenija nije značajan politički faktor u takvoj zajednici. 
– Jedna država s dva milijuna i sa ne baš jakom ekonomijom, s ekonomijom koja je propala u posljednjih 10-15 godina, ne može baš da gura svoje u Bruxellesu.Tipičan odnos je da je slovenska industrija postala podizvođač velikih transnacionalnih kompanija sa sjedištem u Njemačkoj ili Francuskoj – kaže Močnik.
Kako predviđa Močnik, u Europi će doći do sukoba razvijenih kapitalističkih zemalja s viškom kapitala i nerazvijenih koje traže taj kapital. Prema njegovim riječima, kapital dolazi samo da bi stvorio profit, odnosno da “uvede jednu prilično brutalnu eksploataciju”, zbog čega će nerazvijene zemlje prije ili kasnije doći u situaciju da potraže europsku alternativu.
Prema njegovom mišljenju sadašnja Europa stvara probleme koje nije kadra da rješava na prihvatljiv način, već to čini brutalno što, kako smatra, dovodi do opasnih situacija i narodnog bunta, “a sad tko će profitirati od tog narodnog bunta otvoreno je pitanje”.
Izlazak iz gospodarske krize Močnik vidi u stavljanju financijskog tržišta pod kontrolu za što je potreban “jak, Međunarodna, svjetski igrač”, odnosno Europska unija. 
– Ona je dovoljno jaka i privredno i politički da bi mogla utjecati na svjetska financijska tržišta – smatra Močnik i dodaje da to ne bi mogla učiniti nijedna država posebno, poput Njemačke ili Francuske.
Govoreći o nestanku SFRJ, slovenski sociolog je kao glavnog krivca za raspad nekadašnje Jugoslavije označio Ustav iz 1974, istakavši da parlamentarna demokracija kasnih 80-ih ne bi više mogla funkcionirati u tadašnjoj državi, “jer su sve političke snage već bile grupirane nacionalno”.
Kako je objasnio, da je situacija bila normalna, Slovenci koji su napustili posljednji kongres Saveza komunista Jugoslavije u Beogradu 1990. odmah bi otišli u Zagreb, Skoplje, Sarajevo i Titograd tražiti saveznike i stvore političku alternativu, ali to nije učinjeno, jer je u tom trenutku “već bilo nemoguće organizirati političku snagu na federalnoj razini” što je, kako je rekao, uvjet da jedna federacija funkcionira.