Published On: Pon, svi 9th, 2022

MOĆNIJI OD KADIROVA: Izvrijeđao Escobara, Palmera, Milanovića, Vučića, ponizio Plenkovića, odbio Macrona, Michela i von der Leyen, ruši Ustav BIH, iseljava Hrvate, Srbe, Židove, nadzire tajne službe i medije, veliča ratne zločince a za doručak jede OHR

Da čelnik vodeće bošnjačke stranke Bakir Izetbegović nije odavno zatvorio svaku mogućnost izborne reforme u BiH, čime bi se odustalo od nastavka daljnjeg diskriminiranja Hrvata, ali i Židova i Roma, i te razgovore namjerno odugovlačio kako bi propali stalnim iznošenjem novih zahtjeva, prije više od mjesec dana u Bruxellesu bi se dogodili razgovori domaćih političara na visokoj razini, piše Večernji list BiH.

A tamo su, na inicijativu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, kako ekskluzivno doznaje Večernjak, bili spremni posredovati između Hrvata i Bošnjaka predsjednik Europskoga vijeća Charles Michel, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen te čak francuski predsjednik Emmanuel Macron, kako bi se postigao dogovor o izbornoj reformi, zemlja dobila zeleno svjetlo za kandidacijski status s EU te izbjegla kriza nakon održavanja izbora, s obzirom na to da je gotovo sigurno da će se problematizirati način izbora izaslanika za federalni Dom naroda te izbor člana Predsjedništva BiH.

Glatko je takvu ponudu odbio Bakir Izetbegović, što nije javno obznanjeno, no sada je i javno poručio kako će odbiti bilo kakav pokušaj čak i unatoč tomu što se očekuje dolazak visokog europskog dužnosnika, ali i svojevrsnom apelu koji je ponovno potaknuo premijer Plenković.

Vitalna važnost

Na jučerašnjem obraćanju, govoreći u kontekstu eurointegracija i iskušenja s kojima se suočava Europska unija, Plenković je u Zagrebu istaknuo kako je za Hrvatsku važno da je značajno mjesto u Konferenciji dobila i politika proširenja Europske unije na susjedstvo, jugoistok Europe, a posebno na BiH. – BiH je od vitalne važnosti za Hrvatsku, a osobito Hrvata kao konstitutivnog i ravnopravnog naroda koji, nažalost, na temelju postojećeg Izbornog zakona to pravo ne može realizirati pravično – rekao je Plenković. Poručio je da će se Zagreb i dalje zalagati za jednakopravnost sunarodnjaka u Bosni i Hercegovini, kao i za promjene Izbornog zakona koji neće dovesti do situacije u kojoj su Hrvati preglasani izbornim inženjeringom i gdje iz položaja žrtve mogu postati krivci kada dignu glas. – To je nedopustivo – rekao je premijer.

– I zato su naši argumenti, nastavio je Plenković, uvijek u jednoj suradnoj metodi, metodi argumentacije, tumačenja i komunikacije bili na strani onih čija prava objektivno po postojećim zakonskim propisima nisu jednaka s drugima.

– Tu osobito mislim na teritorij Federacije BiH – kazao je Plenković. Jučer je Ured Ursule von der Leyen opovrgnuo kako će predsjednica Europske komisije posjetiti BiH kako bi potaknula eventualno postizanje dogovora o izbornoj reformi ili pak “primirju” koje bi vrijedilo za sljedeće izbore na kojima Bošnjaci ne bi Hrvatima birali predstavnike. No, već unaprijed ta bi se operacija mogla ocijeniti propalom upravo zbog stava Izetbegovića koji zapravo potvrđuje kako je postao ključni problem koji bi bilo važno zaobići kako bi se postigao bilo kakav dogovor. No, s obzirom na njegov sadašnji politički potencijal, ali i javnost koju je uvjerio kako je na braniku “Bosne”, to je zapravo krajnje nerealno očekivati.

– Mislim da će pod utjecajem gospodina (Andreja) Plenkovića, koji ima dobre veze i prijatelje u EU, jedan od visokorangiranih doći kako bi još jedanput razgovarao. Naravno, uzalud. Jednostavno, tako je pokvareno ozračje – kazao je Izetbegović okrivljujući za stanje, u kojemu su odnosi u BiH temeljito pokvareni, predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića. Njemu je još jednom predbacio suradnju sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, za kojega kaže kako ne prestaje prijetiti cijepanjem BiH te da radi protuustavne stvari i vrijeđa. – Ići u Banju Luku, reći čuvajte Republiku Srpsku, okretati se protiv zakona (o zabrani nijekanja ratnih zločina) koji je nametnuo (Valentin) Inzko – to je za nas stavljanje soli na ranu. Nije to trebalo raditi i trebat će vremena da napravimo ozračje u kojemu mogu proći jedan izborni zakon i njegove izmjene – poručio je Izetbegović Čoviću.

Žrtvovani Bošnjaci u RS-u

Pojasnio je kako su pregovori o izbornoj reformi propali jer hrvatska strana nije pristala na reduciranje uloge parlamentarnih domova naroda koji bi, prema ocjenama SDA, trebali samo štititi vitalne nacionalne interese, a ne biti još jedno zakonodavno tijelo, posebice u Federaciji BiH. No, upravo je problem to što bošnjačka strana Federaciju BiH želi pretvoriti u presliku Republike Srpske zbog čega se ključni pritisak pravi na promjeni uloge Doma naroda FBiH.

Tako Izetbegović amnestira RS za nastavak dominacije za Bošnjacima koji postaju žrtva ambicija da to isto Bošnjaci naprave Hrvatima u BiH. Da su te ambicije itekako žive, svjedoče desetine istupa Izetbegovića koji je najavio da će Hrvate pretvoriti u manjinu te da će im izabrati izaslanike u Domu naroda i člana Predsjedništva. Uz to, nerijetke su prijetnje ratom, zveckanje oružjem, negiranje postojanja Hrvata u BiH./HMS/

guest
nije obvezno
18 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
HAMZA

ALLLAAAAAHHHHHUUUUUAGBAAAAAAR.

Anonimac

Reče hamza ,koji je za vrijeme rata kidnuo u dijasporu i od tamo viče ko kakav oraguntan.
Svi su oni hrabri na tipkovnicama,glasajući se iz drugih država.
U ratu ,bježanija .

Nije Jozo

UUUUUUUUKRMETARKRMAAAAAAAK

Kiklop

Nicija nije do zore svijetlila…Polako..

Phoenix

Ne ujeda Pas (Milanovic, Dodik) koji laje!

Anonimac

Zato bakir ujeda 😂

Nedim NoSmoke

A ne laje. LOL

Phoenix

Kolje srpsku nejac…

Anonimac

I najvećem političkom laiku bi već trebalo biti bjelodano jasno da od izmjena Izbornog zakona nema ništa, jer BiH muslimani su predragocjeni zapadu kao most prema islamkim zemljama prebogatim naftom i zemnim plinom, a u ovim vremenima bojkota ruskih energenata.Ima se izići na izbore u u listopadu i progutati još par gorkih pilula spravljenih u Bakirovoj samouvjerenoj političkoj kuhinji koju lukavo snabdjeva licemjerni “zapad”.

1 year ago zadnji put uredio Anonimac
legitimni uzepe politiĆar

Vi jos uvijek imate taj kmetovski refleks kad pricate o begovima.
Covjek jednostavno unistava uzepe planove s takvom efikasnoscu da ne znate gdje vam je glava.
Zivjela nam nasa draga BiH,zivjela Turska!!

Cistac

I onda se kao ljutis kad ti se kaze da si poturica, da su ti vasi begovi gomila pljackasa vlastitog naroda i da vasa draga bih nije vasa, nego i srpska i hrvatska. Zato Omere sikter i majmuniraj se po klixu.

Anonimac

Čestitam kolaborantima fašističke Njemačke Turskoj i handžar diviziji u BiH dan pobjede nad Fašizmom.

Anonimac

Sretan i uspjesan ball Vampira Poskoce!?👍

Ujko MAČEK

Mi muslimani ne vidimo baš daleko bakir još kraće naje,bat ćemo ko žuti

Cistac

Ne brni. Kod nas Hrvata vaxda je bilo izdajica i tudjih podguznih muha, ljudi koji spremno sprovode tudje agende.

Nije Jozo

Ako budu izbori bilo kakvi ovaj Žutov pada ko zrela kruška.

Ujko MAČEK

Ja mislim da ćemo ga mi muslimani podokiti na kraju ja se dobro gledam sa kršćanima komšijama u hercegovini. Svi nas se boje neće nam dati da smo sami vlast to je činjenica pa kom pravo a kom krivo

Anonimac

Nije on moćan, koliko su HDZ prvaci netalentirani za bilo šta osim za punjenje svoje lisnice!