Published On: Sub, kol 20th, 2016

Mobilizacija u SDP-u zbog samo pet posto razlike od HDZ-a

Narodna je koalicija smanjila očekivanja pa se sada nadaju da bi mogli osvojiti 61 mandat, četiri manje nego što su najavljivali

Socijaldemokratska partija Hrvatske proteklih je dana provela terensko istraživanje koje – prema riječima jedne od rijetkih osoba koje su upoznate s rezultatima – pokazuje da Narodna koalicija ima prednost od 4 do 5 posto u odnosu na HDZ.

Savez koji predvodi Zoran Milanović još uvijek vodi ispred Andreja Plenkovića i HDZ-a, ali razlika je prilično tijesna. U skladu s najnovijim rezultatima je i razmišljanje jednog od vodećih SDP-ovaca koji je prije dva dana analizirao razvoj kampanje i zaključio da će Narodna koalicija u najboljem slučaju osvojiti 61 zastupnički mandat. Prije svega mjesec dana u SDP-u su najavljivali 65 mandata, međutim HDZ se u međuvremenu stabilizirao i na Iblerovu trgu je sve više onih koji očekuju izjednačene izbore ili malu prednost Narodne koalicije.

Problem u Slavoniji

Čak su slične prognoze izbornih rezultata u oba tabora – u SDP-u računaju sa 61 mandatom, dok je jučerašnji Jutarnji list objavio da su Plenkovićevi suradnici kao glavni cilj postavili 60 saborskih mandata.

Izgleda da će i na ovim izborima najveći problem za Narodnu koaliciju predstavljati četiri izborne jedinice u Slavoniji i Dalmaciji u kojima HDZ redovito pobjeđuje. Uostalom, i spomenuti član vodstva SDP-a je u razgovoru zaključio da gotovo nema smisla trošiti novac na istraživanja u 9. i 10. jedinici kada tamo lijevi centar u najboljem slučaju može osvojiti jedan saborski mandat više nego u studenom 2015. Još teža situacija je u dvije slavonske izborne jedinice, prvenstveno zbog štete koju je bivši ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina nanio stranci.

Osim toga, neki u SDP-u očekuju da će Most i Živi zid, kombinirano, osvojiti dvadesetak mandata, što bi dodatno zakompliciralo pregovore o sastavljanju Vlade. “I Most i Živi zid su potpuno nepouzdani i ako 11. rujna ostvare dobre rezultate, za nas će to biti dvadesetak zastupnika s kojima ne možemo surađivati”, upozorio je sugovornik Jutarnjeg lista. Smanjena očekivanja od izbornih rezultata nisu bez osnove. Jer, kada se računalo na 65 mandata, automatski su dodavana 3 IDS-ova plus manjinski, i to je bila natpolovična većina. Sve to pada u vodu s 60-61 mandatom jer će u tom slučaju trebati još nečiji glasovi, a pitanje je hoće li Bandićili HDSSB imati motiva za suradnju s Narodnom koalicijom.

Ipak zadovoljni

Drugim riječima, iako su u SDP-u uglavnom zadovoljni rezultatima terenskog istraživanja jer je Narodna koalicija u prednosti u odnosu na HDZ, sada se suočavaju s puno više problema nego prije dva mjeseca, kada je Tomislav Karamarko srušio Vladu Tihomira Oreškovića, a HDZ spustio na nekih 20 posto.

To se vidjelo u istraživanju koje su u lipnju organizirali Jutarnji list i RTL. Tada je od ukupno 140 zastupnika koji se biraju u deset izbornih jedinica, SDP osvojio 59

saborskih mandata, ispred HDZ-a sa 48, Mosta sa 12 i Živog zida s 11 mjesta, u istraživanju koje se bavilo projekcijom u slučaju prijevremenih izbora. Pokazalo se da bi u Sabor ušlo još pet manjih lista: IDS (3), HNS, HDSSB i Bandić Milan 365 po 2 mandata i HSS s jednim mandatom.

Poželjan i Sinčić

Ovome je trebalo pribrojiti još osam saborskih mjesta koja su rezervirana za nacionalne manjine, kao i tri mandata za dijasporu, koja redovito pripadaju HDZ-u, i vjerojatno bi tako bilo i ovaj put.

Iako je podrška HDZ-u bila u padu, u to vrijeme još uvijek stranka Tomislava Karamarka i dalje je držala tradicionalna uporišta Slavoniju i Dalmaciju (4., 5., 9. i 10. izborna jedinica), dok su SDP i lijevi-centar uvjerljivo pobijedili u preostalih šest izbornih okruga, koji su im osigurali značajnu prednost ispred HDZ-a. Sličan raspored snaga bio je i na prošlim parlamentarnim izborima, osim što je u međuvremenu pala podrška HDZ-u. Usto, iako je Most izgubio dosta birača, opet bi osvojili 12 mandata, a toliko sada imaju u Hrvatskom saboru. Ali ovoga puta je postalo očito da će sve stranke trebati računati sa Živim zidom i Ivanom Sinčićem i njihovih 11 zastupničkih mandata.

U Narodnoj koaliciji sada kreću s potpunom mobilizacijom. U cijeloj Hrvatskoj zakupljeno je više od tisuću plakatnih mjesta, angažirano 12.000 promatrača na izborima, a birači diljem države uskoro će dobiti novo Milanovićevo pismo u kojem ih poziva da glasaju za njegovu koaliciju. Za tri tjedna će se vidjeti je li to bilo dovoljno za pobjedu.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>