Published On: Sri, sij 5th, 2022

Mo Parking počinje s naplatom parkiranja, hoće li se dogoditi masovan egzodus?

Mo Parking kreće s prodajom mjesečnih i godišnjih karata 10. siječnja, a 7. veljače kreće kontrola parkinga na terenu, izjavio je u srijedu u Mostaru direktor Mo Parkinga Ivan Barbarić.

Kazao je kako će se karte prodavati u prostorijama Mo Parkinga na adresi Bulevar narodne revolucije, i to radnim danim od 10 do 18 sati i subotom od 9 do 15 sati.

Prilikom prve kupovine parking karte vlasnik automobila morat će doći u prostorije kako bi se uzeli potrebni podaci, a kasnije će se preko mobilne aplikacije i web stranice moći produžavati valjanost karte.

U razdoblju od 10. siječnja do 7. veljače građani će moći vidjeti kontrolore koji će obilaziti parkinge po gradu i mogu im prići i upitati ih za bilo kakve informacije, kazao je Barabrić.

Također, građani se za sve informacije mogu obratiti u središnjicu društva i na telefon 036 55 88 99.

Što se tiče cijene parking karte za I. zonu cijena satne karte iznosi 1,5 KM, a za II. zonu 1 KM. Cijena dnevne karte iznosi 20 KM odnosno 15 KM po zonama, cijena mjesečne karte za I. zonu je 25 KM, a za II. zonu 15 KM. Vlasnici automobila koji žive izvan zone naplate mogu kupiti kartu za II. zonu po cijeni od 40 KM, a uposlenici po cijeni od 30 KM, pojasnio je Barbarić.

Kada se govori o načinu plaćanja, Barbarić je naveo kako će sve opcije plaćanja biti ponuđene građanima.

– Dakle, imamo već poznate parkomate na ulicama za opciju s kovanicama, SMS plaćanje, a također parking će biti moguće platiti preko mobilne aplikacije – kazao je Barbarić.

Za one koji ne budu plaćali parking predviđene su kazne.

– Kontrolori kontroliraju automobile pomoću registarskih oznaka, a u slučaju da bilo tko nije platio kartu za zonu u kojoj je parkiran automobil slijedi plaćanje dnevne parking karte. Građani imaju rok od 8 dana da plate dnevnu parking kartu, a u slučaju da to ne učine pokreće se prekršajni postupak – istaknuo je Barbarić.

Pojasnio je kako stanovnicima I. zone parking karta vrijedi i za I. I za II. zonu, a svi ostali stanovnici Mostara kupuju kartu za II. zonu.

– Namjera nam je bila rasteretiti uži centar grada gdje su najvažnije institucije, gdje se kreće izniman broj auta i gdje se stvaraju gužve u prometovanju. Smanjivanjem broja zona omogućili smo svim građanima, koji su prije bili dio III. zone, da kroz II. zonu praktički mogu parkirati na 85 posto mjesta – kazao je Barbarić.

Naplata parkiranja za sada će se obavljati na oko 1.200 uličnih parkirališnih mjesta, a po riječima mostarskog gradonačelnika Marija Kordića, gradske vlasti uskoro će se pozabaviti uvođenjem reda na parkiralištima stambenih zgrada.

– Činjenica je da je dosta kvartovskih parkinga na ovaj ili na onaj način uzurpirano ilegalnom izgradnjom garaža, objekata, kafića i postavljanjem rampi da se ne može netko drugi tu parkirati. Imamo kaos i zato mi je važno da krenemo svi zajedno u ovu priču kako bismo napravili reda u mirujućem prometu u Mostaru – kazao je Kordić.

Dodao je kako stanovnici Mostara početak naplate parkiranja ne trebaju shvatiti kao kaznu ili nekakav namet, već kao pokušaj uvođenja reda u toj oblasti.

– Jako mi je bitna potpora građana jer samo tako možemo uvesti reda. Očekujem da u sljedećih par mjeseci izgledamo kao normalan, europski, civiliziran grad – poručio je gradonačelnik Kordić./Fena/HMS/

guest
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Cobra
Cobra
21 dana prije

U redu ja ću plaćati ali mi obezbjedi ispred zgrade parking.Koji khurac da plaćam kad dođem sa posla u 16 sati a nemam gdje auto parkirati.Živim u Splitskoj.Nigdje na svijetu se ne plaća parking ispred zgrada u kojima ljudi žive .U redu treba plaćati po ulicama ali između zgrada odjehbite

Anonimac
Anonimac
Odgovori   Cobra
21 dana prije

Pristojba za adezej je to, osnekud treba namirit za kakvu novu ‘acijendicu, stoga suti. I glasaj. 🙂 ako ne’ s ti, oce adezej, po plemenskim pravom “zajednistva”..

johnny_m
johnny_m
Odgovori   Cobra
20 dana prije

Jesi li siguran kako se nigdje u svijetu ne plaća parking ispred zgrade u kojoj neko živi?

eagle
eagle
21 dana prije

alo bola grad oprostio 5 mil. žup. vladi za đački dom a udri po građanima za parking,niđe veze.

Ganga🐉
Ganga🐉
Odgovori   eagle
20 dana prije

Sarajevska direktiva Komšić naredio he he ,jest vam ga