Published On: Čet, stu 18th, 2021

‘Mnogim bh. Hrvatima se smučilo kad su vidjeli Džaferovića, ovo je ponižavanje Vukovara ravno Dežulovićevom nedavno’

Ne može predsjednik susjedne države službeno “doći sam” u drugu državu, a bez da o tomu bude obaviješten državni vrh države primateljice.

Boravak Šefika Džaferovića izazvao je niz reakcija u hrvatskoj javnosti u Bosni i Hercegovini, ali i u Hrvatskoj.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je danas boravio u Vukovaru gdje je i održao govor povodom 30. godišnjice pada tog grada pod naletima srpskih vojnih i paravojnih snaga i JNA.

Džaferović je boravio u Vukovaru u službenom izaslanstvu te u koloni sjećanja hodao uz bok predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću. Njegov dolazak je skandalozan s obzirom na to da on često koristi priliku kako bi zločine Armije RBiH umanjio, govorio o njima kao o sporadičnim incidentima, a progone, ubojstva i zvjesrstva koja je ta ista Armija činila Hrvatima u BiH banalizirao do granica dobrog ukusa.

Ukratko, ako nekomu nije bilo mjesto danas u Vukovaru, to je Šefik Džaferović. Ali, u čemu je kvaka i kako je, zapravo, sve krenulo? Džaferović je u Vukovar došao kao dužnosnik iz susjedne BiH. S njim su tamo bili i osobni tjelohranitelji, a bez koordinacije nadležnih policijskih tijela u Hrvatskoj i BiH takav put naprosto ne bi bio moguć.

Neslužbana i neformalna objašnjenja iz krugova bliskih Vladi i Andreju Plenkoviću kažu “kako je on došao sam”. To je, dakle, netočno. Ne može predsjednik susjedne države službeno “doći sam” u drugu državu, a bez da o tomu bude obaviješten državni vrh države primateljice. Također, kada strani dužnosnik dolazi u drugu državu, od granice ga prati službena pratnja stoga su urnebesna objašnjenja vladinih agitpropova.

O njegovom boravku u Vukovaru ranije su se oglasili Mostov Nikola Grmoja i predsjednik HSS-a u BiH Mario Karamatić. Grmoja je istaknuo u izjavi za portal Otvoreno.hr kako bi “bolje bilo da Džaferović posjeti hrvatska stratišta u BiH poput Buhinih kuća ili Grabovice” dok je predsjednik HSS-a u BiH rekao Bildu kako se Džaferović ruga svim hrvatskim žrtvama.

“Ovo je ruganje hrvatskim žrtvama općenito. Kao da neki štovatelj Hitlerove marionetske NDH negira Jasenovac i sve što se događalo u tom logoru, ali se, eto, zgraža nad onim što se događalo u Auschwitzu. Licemjerno i politikantski, kako najčešće i djeluje SDA politika”, kazao je Karamatić.

Portal Bild.ba za komentar je upitao i Tomislava Soldu, mladog hrvatskog politologa iz BiH i člana Predsjedništva Mladeži HDZ-a BiH.

Soldo je istaknuo kako ne može pristati na pljuvanje i ponižavanje stradalih Hrvata.

“Vjerujem da se mnogim bosanskohercegovačkim Hrvatima danas smučilo kada su vidjeli da je Šefik Džaferović prisutan u Vukovuru. I to ne zato što je on Bošnjak ili iz nekog sličnog šovinističkog razloga, nego zato što negira zločine nad Hrvatima, a to je činio čak i jučer. Poštujem vukovarsku žrtvu iznimno, ali ne priznajem pljuvanje stradalih Hrvata. A Džaferović ih stalno pljuje time što negira njihovo stradanje i glorificira zločinačku Armiju RBiH”, rekao je on u izjavi za portal Bild.ba.

Napravio je i paralelu između zločina nada Hrvatima u Hrvatskoj i zločina nad Hrvatima u BiH zapitavši se kako je to dvoje moguće razdvajati, a što upravo Džaferović čini.

“Osobno poznajem čovjeka iz Središnje Bosne kojemu je jedan brat poginuo u Vukovaru, a drugi u Vitezu. Jednoga je ubila Armija RBiH, drugoga Armija Jugoslavenskog naroda, odnosno srbočetnička armija. Džaferović danas izjavljuje da se zločinci trebaju kazniti, kako se zločin u Vukovaru može kazniti, a onaj u Središnjoj Bosni ne?”, istaknuo je Soldo za Bild.ba.

Ovaj politolog i mladi političar sramotnim smatra i to što su hrvatske vlasti Džaferoviću dopustile da se “u Vukovaru šepuri poput predsjednika Sjedinjenih Država”.

“Ovo je ponižavanje vukovarske žrtve ravno onom što ju je ponizio Boris Dežulović nedavno i to neka ide na dušu svima onima koji nisu spriječili Džaferovićev službeni boravak u Vukovaru, ne njega kao građanina i osobe, nego njega kao negatora zločina nad Hrvatima koji će se, kao takav, šepuriti u prvom redu kao da je predsjednik Sjedinjenih Država”, zaključio je Soldo u izjavi za Bild.ba.

guest
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Blanka
Blanka
1 godina prije

‘ta kazu u Domagojevoj, ‘ ta kaze CK, jel eurointegrator grof pl Kleptomanovic stagod istaknuto il’ potcrtao? Jesu li se javili utemeljitelji? Kazu li stagod notorni Cvitanovic ili Martin Raguz?

Teski muk dodvoravanje drugu Andreju, sute k’o pravi eunusi, nasi “legitimni”
“Grme” jednako dobro k’o i drug Komsic. I, konacno, dodjemo do one moje onomad banirane izjave c” Za Hrvate je svejedno dal ih zastupa Komsic ili Covic Ni od jednog nemaju koristi “.
Nemaju ni od adezeja, al eto tupavo ognjistarski glasa sa za svoje, a to sto su protuhe i kriminalci je nebitno.

Bollero
Bollero
Šta ti kažeš na ovo?  Blanka
1 godina prije

G-ov-na S-or-oše-va plaćenička, što nam sve pobrisaste, s-mr-ad-o-vi jedni 🙁 ?!

Zenga
Zenga
1 godina prije

Fuj fuj. I šta da kažem Srbima? Srbi ne verujte nam. Ne vjerujte nam ni zašta. Kad mi pozivamo I vašeg i našeg neprijatelja, na naku komemoraciju, to znači pored tog vašeg neprijatelja i mi smo vam još uvijek neprijatelji.
Zaboravite Čovića I naše u BiH. Borite se sami, a ovi neka ćute sami. Borite se sami a ja vam želim uspeh i sreću u toj borbi.

Bollero
Bollero
Šta ti kažeš na ovo?  Zenga
1 godina prije

G-ov-na S-or-oše-va plaćenička, što nam sve pobrisaste, s-mr-ad-o-vi jedni 🙁 ?!

Srbin Krstaš
Srbin Krstaš
Šta ti kažeš na ovo?  Zenga
1 godina prije

Vjeruj u krst(Križ), samo da ne bude kasno!

Hodidjed
Hodidjed
1 godina prije

I opet će ovaj mladi Čovićev SKOJevac Soldo kad bude trebalo lijepiti Plenkovićeve plakate i onih tokmaka što kao zastupaju Hrvate van HR.

Agramer
Agramer
1 godina prije

Hrvatsku državnu politiku, ne vode niti će ikada voditi, ljudi iz druge države.
Podrška Vladi Republike Hrvatske i njenom predsjedniku Andreju Plenkoviću, od Zagrepčana !

Neumska Džamija
Neumska Džamija
Šta ti kažeš na ovo?  Agramer
1 godina prije

NaTAKARIMO TI PEDOFILČINU mUHAMEDA, zAGREPČANE!

Hodidjed
Hodidjed
1 godina prije

Ovo je skandal koji se hrvatskim političarima s obje strane granice ne može i NE SMIJE oprostiti. Džaferovića ne treba komentirati. On radi ono što se očekuje od svakog sljedbenika arapskog varalice.

Derim
Derim
1 godina prije

Sljedbenici politike Mate Bobana jos u nevjerici.
Hahah🤣🤣🤣

Neumska Džamija
Neumska Džamija
Šta ti kažeš na ovo?  Derim
1 godina prije

NaTAKARIMO TI PEDOFILČINU mUHAMEDA

Brcak 215
Brcak 215
Šta ti kažeš na ovo?  Neumska Džamija
1 godina prije

Rece katol.cki pido.il