Published On: Čet, ruj 8th, 2016

MMF odobrio aranžman za BiH u vrijednosti 553,3 milijuna eura

Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda odobrio je trogodišnji prošireni aranžman za Bosnu i Hercegovinu prema pravilima proširenog aranžmana (Extended Fund Facility – EFF) u iznosu koji je jednak 443,042 milijuna SDR (oko 553,3 milijuna eura ili 167,06 postotaka kvote) kako bi podržao ekonomski reformski program zemlje, javlje Fena.
Kako je priopćeno iz MMF-a odluka Izvršnog odbora će omogućiti neposredno doznačavanje iznosa od 63,4125 milijuna SDR (oko 79,2 milijuna eura), dok će ostatak sredstava biti raspoloživ u 11 anuiteta ovisno od zaključivanja kvartalnih pregleda.
Naime, dopremijerka Vlade Federacije BiH i federalna ministrica financija Jelka Milićević potvrdila je novinarima u Sarajevu da će “zbog zakašnjenja u pregovorima i potpisivanju, umjesto dvije planirane tranše kredita, od MMF biti odobrena jedna tranša u iznosu od sto i nešto milijuna KM”.
– To su redoviti prihodi za proračun bez rebalansa. Nadam se da će rebalans proračuna biti izvršen s veoma malim korekcijama zbog nedostatka druge tranše – kazala je Milićević.
U idućim danima očekuje da će biti doznačena prva tranša, nakon što Izvršni odbor MMF-a danas donese odluku o odobravanju novog Produženog aranžmana za BiH s MMF-om, koji je ukupno vrijedan 550 milijuna eura.
– Dvije trećine, što znači oko 720 milijuna KM bit će određeno za proračun FBiH u iduće tri godine – naglasila je jučer Milićević.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>