Published On: Sri, pro 1st, 2021

Mlakić: Jedan suživot, bez da se riješe ratni zločini svih strana, gotovo je nemoguć!

Jedan od gostiju Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru na subotnjoj premijeri predstave „Kroz proces 10-6-93“ bio je poznati bh. književnik Josip Mlakić.

Podsjetimo, predstava je inspirirana ubojstvom osmero djece u Vitezu, 10. lipnja 1993. godine, koja su na dječjem igralištu poginula od granate ispaljene s položaja Armije RBiH, u danu kada je bilo potpisano jednodnevno primirje između HVO-a i Armije RBiH.

„Mislim da je HNK izvrsno iznio ovako osjetljivu temu, jer je ovo jedna od najtežih mogućih tema. Govorimo o smrti djece, o jednom ratnom zločinu koji nakon 28 godina nije razriješen, govorimo o traumama tih ljudi koji i danas žive u tom danu kada se to sve dogodilo. Mislim kako to jako puno govori i o našem društvu, zadnji čin drame jako je dobar presjek današnjeg bosanskohercegovačkog društva“, izjavio je Mlakić.

Dodaje kako mu se svidjelo i to što apsolutno nema nikakve političke priče u ovom kazališnom komadu, kao ni nekakve političke korektnosti u kojoj bi se moralo posebno paziti da se nitko ne uvrijedi.

„O ovim stvarima moramo pričati. Mi smo o ovim stvarima trebali pričati prije 28 godina, a pogotovo danas. Bosna i Hercegovina ne može napredovati bez da se riješi tih tereta prošlosti. Dakle, jedan suživot, bez da se riješe ratni zločini svih strana, gotovo je nemoguć. To se pokušalo do danas i vidimo dokle nas je to dovelo“, poručio je ovaj bh. književnik.

Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru ovom predstavom ne samo da želi prekinuti šutnju kojom je uglavnom bio obavijen taj tragični događaj nego izborom Marine Petković Liker za autoricu i redateljicu cijelog projekta želi pokazati duboku svijest o nužnosti kazališno rafiniranog, suptilnog i iznimno suvremenog pristupa jednoj ovakvoj temi. Taj je kapital ova kazališna autorica i pedagoginja iz Zagreba stekla radeći u HNK Mostar predstavu „Gnijezdo“, koja je ne samo osvojila brojne nagrade nego u kazališnoj javnosti neformalno proglašena jednom od najboljih predstava u zadnjih nekoliko godina u BiH.

U predstavi „Kroz proces 10-6-93“ igraju: Miro Barnjak, Ana Franjčević, Mario Knezović, Jelena Kordić Kuret, Ivo Krešić, Ana Ljubić, Nikolina Marić, Mirela Mijačank Kordić, Robert Pehar i Ivan Skoko.

guest
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Derim
Derim
1 mjesec prije

111 godina.

Ganga🐉
Ganga🐉
Odgovori   Derim
1 mjesec prije

Toliko te Turčin natezo 111×3

Oximoron
Oximoron
1 mjesec prije

Nazalost bosnjacka umisljena realnost koju bosnjacka politika svakodnevno natura ce zasigurno eskalirati, zanimljivo ce biti vidjeti ko ce taj racun platiti. Poprilicno sam siguran da to nece biti Covic & Co, kao ni Dodo &PC…bojim se samo da ce neki jadni, nevini i nejaki starci i starice stradati, kao sto se to svakodnevno dogadja. Lazima se filuju budale, pa u dodiru s realnoscu dolazi do bolnih reakcija. Daj Boze da se varam…ali stvari ne mirisu na dobro.

djuro
djuro
1 mjesec prije

Bošnjaci nisu mogli napraviti zločin ako su nastali poslije rata

DžaferPatrijot
DžaferPatrijot
Odgovori   djuro
1 mjesec prije

😂 😂 😂 😂 😀 😀

Bate Moban
Bate Moban
1 mjesec prije

Hrvati su esencija Hercegovine i Bosne,bez njih je BiH neostvariva.

Bate Moban
Bate Moban
1 mjesec prije

Da nije bilo HVOa Bosna bi pala.