Published On: Sub, lip 15th, 2013

MLADOTURCI BALKANA: U Makedoniji započeli prosvjedi podrške Erdoganu

U makedonskim gradovima Skoplju i Gostivaru danas su održani prosvjedi podrške turskom premijeru Recepu Tayyipu Erdoganu.

U Skoplju, u Staroj skopskoj čaršiji, ispred Murat Pašine džamije, uz tradicionalnu tursku glazbu, okupili su se Turci, Bošnjaci, Albanci, ali i Makedonci, koji su podržali Erdogana, nazivajući ga drugim čovjekom po važnosti za Turke poslije islamskog proroka Muhameda.

“On je lider za demokraciju, za ljudska prava i ekonomiju. Turska je ponovno postala sila i sada mu zavide. Muhamed je jedan, a Erdogan je drugi po važnosti”, rekli su neki od prisutnih, javlja Tanjug.

U isto vrijeme u Gostivaru, pod parolom “Erdogane ne saginji se, Balkan je uz tebe”, skup potpore održali su Turci iz nekoliko balaknskih zemalja.

Među prisutnima su bili ministar bez portfelja u makedonskoj vladi Hadi Nezir i predsjednik stranke Turaka u Makedoniji Kenan Hasip, a skup je bio izravno emitiran na Turskoj nacionaloj televiziji TRT.

Prije dva tjedna, skupina građana, među kojima je bilo i glumaca iz Turskog teatra u Skoplju, prosvjedovali su zbog politike Erdogana, u znak solidarnosti s prosvjednicima u Turskoj.

U međuvremenu, Erdogan je pozvao prosvjednike da do večeras okončanju okupaciju istanbulskog parka Gezi, pošto je obećao da će obustaviti sporne planove o njegovom preuređenju.

Demonstracije za spas oko 600 stabala u parku Gezi počele su 31. svibnja, a potom su prerasle u antivladine prosvjede u više turskih gradova.

U prosvjedima je život izgubilo petoro ljudi, uključujući jednog policajca, a gotovo 5.000 osoba je ozlijeđeno.