Published On: Sun, Nov 10th, 2013

Mladima u BiH vjerski identitet važniji od nacionalnog i građanskog

Rezultati opsežnog istraživanja koje je provela agencija za ispitivanje javnog mnijenja “Prism Research” za potrebe Ujedinjenih naroda (UN) pokazali su da najveći broj mladih u Bosni i Hercegovini na prvo mjesto stavljaju vjerski, pa tek onda nacionalni i građanski identitet.

Naime, najveći broj mladih stanovnika Bosne i Hercegovine se najviše ponosi svojim vjerskim identitetom, pa tek onda nacionalnim i građanskim.

Najviše mladih u BiH se ponosi vjerskim identitetom dok se najviše starijih od 30 godina ponosi etničkim identitetom. Na primjer, 90,6 posto mladih ponosno je svojim vjerskim identitetom, kao i 92,7 posto starijih od 30 godina.

S druge strane, skoro 94 posto starijih od 30 godina je ponosno svojim etničkim identitetom, dok se oko 88 posto mladih osjeća ponosno svojim etničkim odnosno nacionalnim identitetom. Mladi i stari građani BiH su podjednako najmanje ponosni svojim građanskim identitetom, pa je tako oko 73 posto mladih i blizu 74 posto starijih od 30 godina ponosno svojim građanskim identitetom.

Isto istraživanje, koje je provedeno u cilju analiziranja glavnih ekonomskih, političkih i društvenih kretanja u zemlji, je pokazalo da se blizu polovica mladih iz BiH osjeća letargičnima i nezadovoljnim životom u BiH.

Točnije, 39,6 posto mladih bh. građana od 18 do 30 godina starosti su letargični dok se isto tako osjeća 53,6 posto građana u BiH starijih iznad 30 godina starosti. Isto tako, 11,2 posto mladih u BiH (osobe između 18 i 30 godina starosti) osjeća se ljutima ili nervoznima, dok se tako osjeća 8,8 posto starijih od 30 godina starosti.

S druge strane, optimističnim i sretnim se osjeća samo svaki deseti mladi građanin Bosne i Hercegovine. Naime, prema najnovijem istraživanju provedenom u svibnju ove godine, u pogledu života i uvjetima u BiH, optimistično je 7,2 posto mladih, i samo 3,5 posto starijih od 30 godina. Sretnim se pak osjeća samo 1,8 posto mladih kao i 0,8 posto starijih od 30 godina starosti.

Prema ovom istraživanju, više od polovice mladih osoba želi napustiti BiH, kao i jedna trećina starijih. Rezultati istraživanja su pokazali da 52,1 posto mladih osoba želi napustiti BiH, dok isto to želi uraditi 31,2 posto starijih od 30 godina starosti.

S druge strane, vrlo je mali broj mladih u BiH koji se žele uključiti u politički i javni život u zemlji kako bi rješavali probleme s kojima se društvo i država suočavaju. Primjerice, 51,8 posto mladih u BiH spremno je izaći na izbore i glasovati, kao i oko 52 posto starijih osoba od 30 godina. Također, 30,4 posto mladih je spremno izaći na ulice i sudjelovati na prosvjedima, kao i 25,5 posto starijih od 30 godina. Isto tako 21,1 posto mladih je spremno učlaniti se u političku stranku i baviti se politikom, kao i 15,8 posto starijih od 30 godina.

Ista studija je pokazala da je, u slučaju potrebe i mogućnosti konflikta i sukoba u zemlji, samo 9,3 posto mladih je spremno koristiti silu ili nasilje i aktivno sudjelovati u sukobima, dok isto to misli i 5,6 posto starijih od 30 godina.

Isto istraživanje je također pokazalo da su za većinu mladih u BiH, bez obzira na vjeru i naciju, najveći problemi korupcija, ekonomija i politika, a najmanji vjerski i etnički odnosi sa drugim narodima.

Većina mladih od 18 do 30 godina starosti, odnosno njih oko 70 posto, smatra da je njihov najveći problem korupcija u zemlji, a isto to misli i većina starijih od 30 godina, odnosno njih 74 posto. Isto tako, 56,9 posto mladih misli da je najveći problem u zemlji ekonomija, dok isto mišljenje dijeli i 59,7 posto starijih od 30 godina. Za 49 posto mladih politika je najveći problem u BiH, a isto to mišljenje ima i 51 posto osoba starijih od 30 godina.

S druge strane, 11,6 posto mladih između 18 i 30 godina smatra da su etničke i vjerske veze najveći problem u zemlji, dok isto to smatra i 9,4 posto starijih od 30 godina starosti. Također, 7,9 posto mladih smatra da je mentalitet najveći problem u BiH, a isto to misli i 5,5 posto starijih od 30 godina.

Spomenuto istraživanje je provela agencija “Prism Research” u razdoblju od 7. do 22. svibnja 2013. godine. Istraživanje je provedeno metodom intervjua i slučajnog odabira na uzorku od 1.500 osoba starijih od 18 godina iz cijele BiH.