Published On: Ned, stu 4th, 2018

Mladih nigdje: U Parlamentu BiH nema niti jedna osoba mlađa od 40 godina

Slika je jasna nakon izbora u Bosni i Hercegovini. Uglavnom će ponovo u klupama sjediti zastupnici iz prethodnih mandata. Mladi su i ovaj put ostavljeni postrani.

O tome najbolje govori podatak da među državnim parlamentarcima nema nijedna osoba mlađa od 40 godina. Od 42 izabrana zastupnika najmlađi je Saša Magazinović, koji je napunio 40 godina.

Izgleda da je ona priča da je u mladima budućnost samo floskula budući da su se glasači barem na ovim izborima i kada je državni parlament u pitanjuopredijelili za nešto stariju generaciju, kaže on.

I dok europsku političku scenu osvajaju sve mlađi naraštaji te postaju nezamjenjivi faktori u vanjskoj politici svijeta, u BiH je to nezamislivo. Svijetli primjeri su novoizabrani mlađi zastupnici u entitetskim institucijama. Ali i oni teško da će u predstojećem mandatu do odgovornih pozicija poput, na primjer, ministarskih. Zašto je to tako?

Mladi ljudi su itekako zainteresirani da budu u procesu političkih odluka, da donose odluke, sudjeluju u demokratskim promjenama, ali moramo se zapitati što nudimo mladimo ljudima, kako ih privlačimo da budu dio politike, kaže Amela Sijačić, glasnogovornica Instituta za razvoj mladih Kult.

Da im politika nije dovoljno privlačna govori i podatak da je od oko 7.000 kandidata na ovim izborima, tek njih 1.500 bilo mlađe životne dobi.

Krivac se može tražiti i među političkim strankama, poručuju analitičari.Na kandidatskim listama mladi su, ako ih i ima, obično na niskim pozicijama, piše Federalna.ba.

Posebno važno na ovim izborima bilo je to što je prag za pomjeranje unutar listepomjeren nagore tako da je samim tim preskakanje unutar liste postalo gotovo pa nemoguće, napominje politički analitičar Adnan Huskić.

Oni koji su ipak odlučili ući u ovu priču vjeruju da će pomaka biti. I to onda kada prepreka ne bude pripadnost različitim političkim partijama.

Stvarno razmjenjujemo ideje i vidimo da mi to možemo, samo je problem što ta smjena generacija koja se treba dogoditi, događa se polako, nažalost to je previše sporo, kaže Omar Memišević, član SBB-a.

Dok dugogodišnji parlamentarci nastavljaju obavljati ovu dužnost, mladi koji ne dobivaju priliku pronalaze je, uglavnom, izvan naše zemlje.