Published On: Pet, stu 15th, 2013

Mladi uče mlade: Umjesto da kažeš ‘šta će ti to, okani se toga’ potakni svoje vršnjake

British Council u Mostaru organizira trening za sve srednjoškolce i studente. Trening se bavi ohrabrivanjem mladih da postanu aktivni građani u svojoj lokanoj sredini, te razvijanju njihovih liderskih i interkulturalnih vještina.

Aktivni građani je program Britanskog vijeća koji ima načelo “globalno povezani, lokalno angažirani”, a potiče mlade na afirmativno razmišljanje, kako postaviti prava pitanja i potaknuti druge na razmišljanje ili možda saznati više o moći pretpostavki i njihovom utjecaju na ostale.

Trening će se održati uAmeričkom kutku(Gimnazija Mostar) u ponedjeljak 18.11.2013. s početkom u 13.00 sati.Prijaviti se možete tako što ćete svoje osobne podatke (ime, prezime, datum rođenja i škola/fakultet) poslati natreningbc@gmail.com .Prijave se primaju do nedjelje 18.11. do 12.00 sati. Zbog ograničenog broja mjesta zainteresirani se mole da što prije pošalju svoje prijave. Sudjelovanje na treningu je besplatno.

Unutar treninga mladi će educirati mlade i svi će dobiti priliku naučiti više o British Councilu i mogućnosti koje nude za mlade iz BiH, a kao što su seminari, treninzi te internacionalne razmjene i putovanja.

Njihova vizija je da se ljudi drže zajedno i da prepoznaju svoj potencijal, te da se uključe u proces pozitivnih i održivih razvoja zajednica na lokalno i internacionalnog nivou…

Mladi student Filozofskog fakulteta Filip Pažin, koji je završio svoj trening za aktivnog građanina, a biti će edukator na najavljenom treningu, rekao je zaBljesak.info kako je njemu ovaj trening pomogao da razmišlja pozitivnije i da potiče druge mlade na aktivnosti i angažman u društvu.

Umjesto da kažem “ma što će ti to”, “kani se toga” , što je onako tipično za nas, sada pokušavam ohrabriti ljude u svojoj okolini da se odvažu za projekte, da ostvare svoje ideje i iskoriste svoj potencijal. Jer i jedan maleni projekt može pomoći pri usavršavanju vještina, koje će se moći iskoristiti i u budućim poslovima i sl.“, rekao je Filip.

On ističe da je ovaj trening zapravo njegov prvi korak u tom smjeru aktivizma. Nakon završnog treninga za aktivnog građanima upravo vođenje jednog ovakvog treninga je korak u pridonošenju lokalnoj zajednici.

Filip nam je pobliže objasnio što se zapravo radi na treninzima aktivnih građana.

„Na treningu ćemo se baviti tematikama kao što su predrasude i moć pitanja i afirmativnog razmišljanja, što će svakako pomoći drugim mladim osoba da razviju kritičko mišljenje i nauče kako postavljati prava pitanja i tako potaknuti i druge na djelovanje.

Prije svega želimo potaknuti mlade na afirmativno tj. pozitivno razmišljanje. Nažalost, osim pasivnosti koja vlada kod dosta mladih, negativan stav i razmišljanje nas zapravo koči i ne dozvoljava da se potpuno razvijemo i da iskoristimo naše potencijale. Nadam se da će kroz trening afirmativnog razmišljanja polaznici shvatiti koliko je ono zapravo važno i koliko pomaže nama da iskoristimo svoje potencijale u potpunosti.

bljesak.info