Published On: Pet, svi 3rd, 2019

Mladi pokrenuli akciju zaštite i uređenja srednjovjekovnih spomenika u Trebinju

Grupa mladih Trebinjaca pokrenula je akciju zaštite i uređenja srednjovjekovnih nekropola na području ovog grada od kojih pojedine imaju izuzetnu kulturno-povijesnu vrijednost.

Volonter Zorica Gnjato rekla je Srni da se pridružila projektu “U kamenu uklesano” Fondacije “Mak Dizdar”, da bi zajedno sa još nekoliko mladih iz Trebinja adekvatno obilježila neke od najznačajnijih lokaliteta iz perioda 13, 14. i 15. vijeka.

Ona je istakla da su u proteklom periodu obišli nekropolu stećaka na području sela Gornje Grančarevo kod Trebinja, gdje, prema procjeni, ima oko 100 srednjovjekovnih nadgrobnih ploča i sanduka.

“To je izuzetno bogat lokalitet stećaka. Na kamenim pločama i sanducima veoma su rijetki natpisi, ali na pojedinim se može vidjeti krst”, navela je Gnjato.

Prema njenim riječima, od mještana su saznali da se područje gdje se nalaze stećci zove Varin brijeg i da je na tom lokalitetu postojala crkva koja je bila posvećena Svetoj Varvari.

“Kod mještana postoji legenda da su to rimske i grčke grobnice. To je slučaj i u drugim selima koja smo obišli. Međutim, ono što je sigurno, riječ je o srednjovjekovnim grobnicama, što potvrđuje i brojna literatura”, kazala je ona.

stecci gornje grancarevo.jpg

Osim sela Gornje Grančarevo, mladi iz Trebinja su posjetili i selo Mesare, u kojem se na seoskom groblju nalazi desetak stećaka.

Volonter Lazar Sorajić kaže da mu je dosadašnje učestvovanje u projektu donijelo dodatno znanje o srednjovjekovnim nekropolama na području Trebinja.

On kaže da se iznenadio kada je zajedno sa ostalim volonterima i arheologom Đorđem Odavićem obišao nadrobnu ploču sa natpisom popa Bokčina u naselju Police.

“Arheolog Odavić nas je doveo do lokacije gdje je grob popa Bokčina iz 14. vijeka. Na dva prirodna kamena su uklesani natpis, krst, rozete. Grob se nalazi na privatnoj zemlji, ali ima veliki kulturno-povijesni značaj za naš grad, koji, nažalost, nije dovoljno iskorišten”, istakao je Sorajić.

Sorajić kaže da je lokalitet gdje je sahranjen pop Bokčin zapušten, zbog čega će u narednim danima pokrenuti akciju čišćenja i uređenja cijelog prostora.

“Kontaktiraćemo vlasnika zemljišta da nam da dozvolu za čišćenje, a zatim, u saradnji sa poduzećem `Komunalno` urediti cijeli lokalitet”, kaže Sorajić.

pop bokcin spomenik.jpg

Volonteri imaju i namjenu da pokrenu označavanje pojedinih nekropola u neposrednoj blizini grada, ali postavljanje tabli sa osnovnim informacija o lokalitetu srednjovjekovnog kulturno-povijesnog nasljeđa.

Na području Trebinja nalazi se veliki broj srednjovjekovnih spomenika, od kojih se pojedine nekropole nalaze pod zaštitom države, ali njihov značaj još nije dovoljno predstavljen široj javnosti, prenosi trebinjelive.info