Published On: Fri, Jul 5th, 2013

Mladi iz Hercegovine sve više odlaze na rad na kruzere: Plaća od 1.000 dolara mamac za nezaposlene

Početna plaća od 1.000 američkih dolara, plaćeni hrana i smještaj, razlozi su zbog kojih sve više nezaposlenih Bosanaca i Hercegovaca odlazi raditi na luksuznim kruzerima.

Da je interesiranje za ove poslove sve veće, potvrdila je i Helena Vehovec, vlasnica agencije RIV iz Slovenije, koja se regrutacijom radne snage za kruzere bavi 20 godina.

Kako je kazala Dnevnom avazu, mnoštvo građana BiH, koji su na intervjue dolazili u Hrvatsku i Sloveniju, već radi na kruzerima diljem svijeta, a ova agencija 7. srpnja organizira nove intervjue s kandidatima u Sarajevu.

– Radna mjesta nudimo frizerima, maserima, kozmetičarima, doktorima, recepcionerima, fitness trenerima, prodavačima … Radimo za velike tvrtke kao što su “Carnival Cruise Line”, “Royal Caribbean Cruises”, “Costa Cruise Line,” Holland America Line “,” Crystal Cruises “… – objasnila je Vehovec.

Osim stručne spreme za posao za koji apliciraju, Vehovac kaže da kandidati trebaju imati najmanje 21 godinu te govoriti engleski jezik. Na upit na kojim će destinacijama oni koji dobiju posao raditi, Vehovec tvrdi da je to cijeli svijet, odnosno “gdje god je na karti svijeta oslikano plavo more”.

Plaćena hrana

– Prednost rada na brodu je ta što radnik nema troškova, jer mu tvrtka plaća hranu i boravak, znači sve što zaradi je njegovo. Plaće se kreću od 1.000 dolara pa naviše. Plaće ovise i od prometa koji radnik napravi. Ako je vrijedan, i plaća mu je bolja – kaže Vehovec.