Published On: Uto, kol 21st, 2018

Mladi Hrvati otkrili trik: Plaća im u Njemačkoj odmah skoči 400 eura

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorović

Brakovi se u Đakovštini sklapaju kao na tvorničkoj traci, a pred matičarom se redaju Đakovčani koji su bolji život potražili na europskom Zapadu. Život samaca tamo je prilično skup zbog poreza i drugih davanja, pa se mladi parovi formalno vjenčaju u Hrvatskoj zbog boljeg financijskog života u Njemačkoj

Čak četiri para izrekla su sudbonosno ‘da’ u đakovačkom Matičnom uredu tijekom vikenda. Đakovčani takvu ‘navalu’ ne pamte već dug niz godina. Mahom je riječ o mladim parovima iz Đakova i s područja Đakovštine koji rade u inozemstvu, najčešće Njemačkoj i Irskoj, a kući su se vratili samo kako bi se vjenčali jer im je na Zapadu preskupo biti samac zbog poreza i drugih davanja, piše Glas Slavonije.

‘Odete li kao par, a da niste vjenčani, u Njemačku, idete u, kako oni kažu, ‘prvu grupu’, dakle prvu skupinu poreza, a to je porezna jedinica u kojoj vam jako puno skidaju s mjesečne plaće jer samci plaćaju najviši porez u Njemačkoj. Stoga su se moj sin i tada njegova djevojka, a sada naša mlada snaha, u samo tjedan dana odlučili na odlazak u Njemačku, ali i na vjenčanje prije toga ovdje, u Đakovu, i to samo pred matičarom, toliko da zadovolje zakonsku formu i službeno budu vjenčani’, ispričala je Glasu Slavonije jedna majka iz okolice Đakova, čiji je sin imao takvo ‘brzinsko vjenčanje’.

Čim su postali bračni par, u Njemačkoj su, dodaje ona, ušli u nižu, drugu poreznu skupinu, u kojoj su porezna davanja znatno manja.

‘Sin kaže da mu time razlika na plaći zasigurno iznosi od 300 do 400 eura. Dodaje da je kojim slučajem kao samac, nevjenčan, ostao u prvoj skupini, plaća bi mu bila možda oko 1100 eura, a ovako prima 1580 eura’, povjerila se ova Đakovčanka čiji sin i sada snaha žive i rade u okolici Pforzheima.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare