Published On: Thu, Apr 25th, 2013

Mlađi Carnajev se oporavlja, FBI otputovao u Dagestan

BOSTON – Poboljšava se zdravstveno stanje Džohara Carnajeva, osumnjičenog za napad na bostonski maraton, a policija u sklopu istrage ispituje udovicu starijeg brata i njihove roditelje zbog čega je američko izaslanstvo stiglo u Dagestan, pišu jučerašnje agencije. 


Zdravlje 19-godišnjeg Džohara Carnajeva, uhićenog u petak i teško ranjenog, ‘zadovoljavajuće’ je, objavili su bolnički izvori. Istraga se usredotočuje na motive dvojice napadača, braće Carnajev. Istražitelji su u utorak pridobili za suradnju udovicu Tamerlana Carnajeva, 26-godišnjeg Amerikanca čečenskog podrijetla koji je ubijen noću s četvrtka na petak u okršaju s policijom. Katherine Russell (24), koja se udala za Tamerlana 2010. i s njime ima trogodišnju djevojčicu, preobratila se na islam i odlučila ‘učiniti najviše što može kako bi pomogla’ u istrazi, prenose američki mediji. Ispričala je da je doživjela ‘potpuni šok’ kada je doznala da su njezin suprug i šogor upleteni u napad u kojem su tri osobe poginule, a 264 je ranjeno 15. travnja u Bostonu.

FBI ispituje roditelje

Zubejdat i Anzor CarnajevIzaslanstvo iz američkog veleposlanstva u Moskvi doputovalo je u utorak u Dagestan kako bi ispitalo roditelje dvojice braće, objavilo je jučer veleposlanstvo.
“Ruska vlada surađuje s FBI-jem u istrazi o napadu na bostonski maraton”, objavilo je veleposlanstvo.
Roditelji dvojice mladića danas žive u Dagestanu, republici ruskog Kavkaza blizu Kaspijskog mora, nestabilnoj zbog oružane pobune islamista. Džohar Carnajev zadobio je ‘ozljede iz vatrenog oružja u glavu, vrat, noge i ruku’, stoji u dokumentima objavljenima nakon njegova uhićenja. Dokaže li mu se odgovornost za atentate, prijeti mu smrtna kazna.
Džohar Carnajev priznao je u nedjelju umiješanost u napade i rekao da je mozak operacije bio njegov brat. Mladić čečenskog podrijetla koji je lani postao američki građanin tvrdi da nisu bili povezani s nekom terorističkom skupinom niti dobili financijsku pomoć, prenosi kanal ABC. Tamerlan ‘je želio spriječiti napade na islam’, rekao je ranjeni mladić istrazi. Ratovi što ih Sjedinjene Države vode u Iraku i Afganistanu pridonijeli su radikalizaciji stajališta braće Carnajev, tvrdi list Boston Globe.

‘Spriječiti napade na islam’

Međutim, braća nisu bila revni muslimani. Džohar je neredovito dolazio na molitvu u lokalnu džamiju u Bostonu i to uvijek u pratnji brata, navodi Islamsko društvo iz Bostona (Islamic society of Boston) koje se želi distancirati od radikalne braće. Društvo navodi da se Tamerlan istaknuo po tome što je prekidao propovijedi kada mu nisu odgovarale.