Published On: Tue, Aug 20th, 2013

MLADEN BOSIĆ UPUTIO OTVORENO PISMO vladiki Grigoriju: Postali ste simbol podjele među srpskim narodom Hercegovine!

Lider Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić optužio je danas vladiku zahumsko-hercegovačkog Grigorija da je postao simbol podjele među srpskim narodom Hercegovine.

– Vašim otvorenim političkim angažmanom, bez obzira da li formalno član SNSD-a ili ne, postali ste simbol podjela među srpskim narodom Hercegovine – navodi se u otvorenom pismu koje je Bosić uputio vladiki Grigoriju.

Lider SDS-a naveo je da su SDS i on osobno i dosad trpjeli razne Grigorijeve uvrede, ali da nisu reagirali iz, kako je naglašeno, poštovanja prema dužnosti episkopa koju Grigorije vrši.

– Vaša posljednja besjeda u kojoj ponovno napadate SDS, kap je koja je prelila čašu i razlog ovog otvorenog pisma – stoji u pismu.

Bosić je poručio vladiki Grigoriju da je Srpska pravoslavna crkva “kroz vijekove bila jedina institucija oko koje su se Srbi okupljali kada im je bilo najteže i institucija koja je simbol jedinstva nacije”, te da pozicija na kojoj se nalazi, obvezuje vladiku Grigorija da nosi veliko breme odgovornosti za duhovno stanje naroda svoje eparhije.

– Nije lako nositi to breme i to zahtjeva i mnogo mudrosti. Ne možemo više šutjeti na vaše javne napade na članove Srpske demokratske stranke – naveo je Bosić.

Lider SDS-a tvrdi da Grigorija napadi na članove SDS-a u Trebinju nemaju nikakvo uporište u Kristovom učenju.

Grigorije je nedavno na besjedi u crkvi izgovorio niz teških riječi potpredsjedniku SDS-a Slobodanu Prtilova, a danas je ponovno u svojoj besjedi povodom krsne slave Trebinja kritizirao SDS.

– Ako su vaše društvo i štićenici samo oni koji su stekli milijune na sumnjive načine, a ne i oni koji su svojim poštenim radom obezbjedili krov nad glavom i egzistenciju svojoj obitelji, onda ste u velikom problemu, ali i svi mi s vama – poručio je Bosić vladiki Grigoriju.

Lider SDS je još naveo da vladika Grigorije nastavlja sudjelovati “u ružnim svađama”, kada narodu treba što više razumijevanja i jedinstva, podsjećajući ga da je SDS imala veliku ulogu u vraćanju naroda crkvi poslije doba komunizma na ovim prostorima, dok je crkva imala svoju ulogu u osiguravanju jedinstva naroda u najtežim momentima.

– Zato moram vam reći – da nije važna bilo čija gordost, sujeta i ambicija nego jedino budućnost i sudbina našeg naroda – navodi se na kraju Bosićevog pisma.

(Fena / av)