Mlade u Austriji radikaliziraju imami iz Srbije

Nakon terorističkih napada u Kataloniji čiji je mozak bio imam Abdelbqi Es Satti koji je radikalizirao mlade muslimane u toj regiji te u Francuskoj i Belgiji, austrijski mediji otvorili su pitanje samozvanih imama koji u ilegalnim džamijama radikaliziraju tamošnje mladiće, piše večernji.hr.

Posebno su na udaru mladi u Beču i Grazu. Prema pisanju medija, u Austriji je šest islamističkih imama osumnjičeno za pozivanje na ekstremizam i predmet su istrage.

Najpoznatiji od njih je Mirsad Omerović, rodom iz Tutina u Srbiji, koji je već osuđen na 20 godina. Austrijska policija i obavještajne službe u akciji hvatanja islamističkih terorista u Grazu uhitili su 12 pripadnika terorističke ćelije među kojima su još dva samoproglašena imama, bivši kikboksač Ebu Muhamed, poznat kao Nedžad Balkan, i Afganistanac Farhad Q.

Koliko su opasni, upozoravaju mediji, dovoljno govori podatak da je Nedžad Balkan i dalje u pritvoru jer postoje informacije da je blizak teroristima takozvane Islamske države, a iz džamije u kojoj je propovijedao, 19 osoba zajedno s obiteljima otišlo je u rat u Siriju./HMS/