Published On: Fri, Jul 26th, 2013

Mlađan Dinkić predlaže da nova vlada ima 15 ministara

Na sastanku lidera vladajuće koalicije Aleksandra Vučića, Ivice Dačića i Mlađana Dinkića u četvrtak, prema pisanju beogradskih medija, socijalisti i naprednjaci imali su slične poglede o rekonstrukciji Vlade, dok su se stavovi Ujedinjenih regiona Srbije razlikovali.

Tamošnji mediji, koje prenosi Tanjug, pišu kako je URS predložio da nova vlada ima 15 članova kako bi bila efikasnija.

“Predložili smo da nova vlada ima 15 članova”, rekao je izvor iz URS koji nije želio odgovoriti na pitanje i hoće li lider URS Mlađan Dinkić prihvatiti da mu se uzme pola resora i da se smjeni neka od njegovih potpredsjednica stranke.

Navodi se također, da se na sastanku razgovaralo o dva koncepta: jedan je da se smanji broj resora u Vladi, a drugi da se smjene ministri, dodajući da izvori iz vrha vlasti uvjeravaju da “izbori nisu alternativa o kojoj se razmišlja”.

Također, razgovaralo se o dvije moguće varijante za rekonstrukciju – prva da se smjenjuju ministri koji po ocjeni većine nisu zadovoljili, a druga je da se smanji broj resora, a da je smanjenje Vlade na najviše 15 članova predložio URS, kako bi ministarski tim bio racionalniji i učinkovitiji.

Prvi potpredsjednik Vučić izložio je plan za temeljne kadrovske promjene u Nemanjinoj 11, a premijer Dačić i ministar financija Dinkić najavili su sjednice predsjedništva SPS i URS do kraja vikenda, kada će donijeti konačne odluke.

Mediji navode da lider socijalista ponovno nije otkrio karte koga bi konkretno zamjenio od svojih visokih partijskih funkcionera i članova Vlade, a da Dinkić nije pristao na smjene svojih aduta.

SPS je za danas najavio sastanak Predsjedništva, a URS sastanak Predsjedništva za vikend.

Naprednjaci su za danas zakazali sjednicu Glavnog odbora.

 

FENA