Published On: Sat, Sep 14th, 2013

Mlađahna banda iz RS-a provalila u najčuvaniju hrvatsku agenciju i ukrali 1,8 mil. kuna

Peteročlana hakerska banda probila je račun i uspjela ukrasti 1,8 milijuna kuna ni više ni manje nego MUP-ovoj Agenciji za komercijalnu djelatnost!

Zanimljiva je i što se za hrvatske prilike još nezabilježenu računalnu pljačku tereti banda mlađahnih hakera iz Republike Srpske i njihov pomagač iz Slavonskog Broda.

Vođa grupe navodno ima samo 22 godine, no njegove hakerske vještine priskrbile su njemu i kompanjonima milijunski iznos, ali i crvenu Interpolovu tjeralicu.

Za razliku od pljačkaša koji u banke upadaju maskirani i naoružani pištoljima, Miloš G. (22) i njegovi kompanjoni, Miodrag K. (24), Anita M. (31) i Mateo Đ. (20) do tog novca došli su klikom miša i tipkovnicom. Opljačkali su račun AKD-a otvoren u jednoj banci.

Državno je odvjetništvo prije nekoliko dana izvijestilo da su pokrenute istražne radnje protiv hakerske skupine koja je s računa jednog trgovačkog društva, otvorenog u jednoj banci, prebacila na svoje, ranije otvorene račune novac u iznosu od oko 1,8 milijuna kuna te da je jedan od osumnjičenika pritvoren.

Riječ je, neslužbeno doznaje Jutarnji list, o Mateu Đ. iz Slavonskog Broda, no on je hakerima bio samo pomagač, tj. otvarao je račune u banci na koje su hakeri računalnim putem slali novac neposredno prije skinut s računa AKD-a.

Mateo Đ. je rekao da su mu prije nekoliko mjeseci na Zavodu za zapošljavanje prišli jedan mladić koji se predstavio kao Darijo i jedna djevojka te mu predložili da otvori nekoliko računa u bankama.

Mateo Đ. je to učinio u HPB-u, Hypu, Banco Popolare, Varaždinskoj banci i drugima, a u rujnu je na svaki od njegovih pet računa sjelo po 95.000 kuna. Zatim ga je nazvala djevojka i rekla mu da odmah podigne novac s računa i preda ga njoj, što je Mateo Đ., kako tvrdi, i učinio.

No u njegovu priču da je bio iskorišten policija nije povjerovala pa je uhićen i prijavljen za pomaganje u računalnoj prijevari.

Kako je čitavo hakiranje izvedeno, manje je poznato. U AKD-u su na stranicama svojega internetskog bankarstva primijetili smetnje od 3. do 5. rujna, a stranice su im se javljale kao nedostupne.

Tek naknadnom provjerom utvrđeno je da im je 5. rujna s računa u banci putem internetskog bankarstva skinuto 1,8 milijuna kuna. Odmah je pokrenuta istraga te je utvrđeno da je novac skidan u iznosima po 95.000 kuna i raspoređen na račune nekoliko osoba, među kojima je i Mateo Đ.

Otkriveno je da je drugi račun pripadao Aniti M., koju policajci nisu pronašli te je za njom raspisana tjeralica.

Daljnjom istragom otkriveno je da su mozgovi operacije bili Miloš G. (22) iz Prijedora, koji se predstavljao kao Darijo, te Miodrag K. (24) iz Banje Luke, za kojima je također raspisana tjeralica.

Pretpostavlja se da je kod njih završio novac od ove hakerske pljačke budući da im policija još ne može ući u trag.

bljesak l jutarnji