Published On: Tue, Oct 28th, 2014

Mlada džihadistica podrijetlom iz Bosne: U kalifatu je divno, ovdje sam istinski slobodna, ima čak i nutelle.

Sabina Selimović, jedna od dviju austrijskih djevojki bosanskog podrijetla koje su pobjegle u Siriju i pridružile se Islamskoj državi, dala je SMS intervju za francuski magazin Paris Match.
Upitana kako provodi dane u Raqqi, jednom od najvećih uporišta militanata Islamske države i glavnom gradu te samoproglašene tvorevine, Sabina odgovara: ‘Volim jesti. Hrana je ovdje vrlo slična onoj u Austriji iako je uglavnom halal’.
‘No, ovdje možete naći i kečap, kukuruzne pahuljice te Nutellu’, dodala je Sabina u neobičnom intervjuu za kojeg eksperti vjeruju kako je dan po zapovijedi i pod strogim nadzorom.
Naime, nedavno su Sabinini roditelji objavili kako im se djevojka pojadala na stanje u okupiranim dijelovima Sirije i izrazila žaljenje zbog bijega od kuće. Ova vijest obišla je svijet i izazvala bijes među vođama Islamske države koji itekako drže do imidža svoje organizacije u javnosti.
Naime, u interesu im je privući što više dobrovoljaca i dobrovoljki, a izjave o povratku kući, poput one koje je dala Sabina, nikako se ne uklapaju u sliku o islamskom raju na zemlji koji čeka naivce i ekstremiste na teritoriju Islamske države.
Pretpostavlja se da je djevojkama naređeno da poreknu sve što su rekle roditeljima i zbog toga je ugovoren neobičan intervju putem SMS-a s francuskim magazinom.
Sabina je u intervjuu porekla kako je trudna, ali je potvrdila brak s militantom IS-a. Štoviše, iz Paris Matcha su potvrdili da je suprug bio u sobi sa Sabinom i provjeravao te odobravao sve njene SMS odgovore.
Upitana za razloge bijega iz Beča u Siriju, Sabina je odgovorila: ‘Ovdje uistinu mogu biti slobodna. Mogu upražnjavati svoju religiju, a to nisam mogla u Beču’.
klix.ba