BANJA LUKA – Sigurnosne strukture u BiH spremaju novu invaziju na vehabijsku zajednicu u Gornjoj Maoči, koja je označena kao jedan od najvažnijih regrutnih centara za odlazak džihad ratnika iz BiH u Siriju, piše “Pres Republika Srpska”. Obavještajni krugovi navode da bi ova operacija trebalo biti mnogo veća od akcije “Svjetlost” iz 2010. godine, u […]

" />
Published On: Ned, sij 12th, 2014

MJESTO REGRUTACIJE DŽIHADISTA: BiH objavila rat Maoči Gornjoj

BANJA LUKA – Sigurnosne strukture u BiH spremaju novu invaziju na vehabijsku zajednicu u Gornjoj Maoči, koja je označena kao jedan od najvažnijih regrutnih centara za odlazak džihad ratnika iz BiH u Siriju, piše “Pres Republika Srpska”.

Obavještajni krugovi navode da bi ova operacija trebalo biti mnogo veća od akcije “Svjetlost” iz 2010. godine, u kojoj je sudjelovalo 600 policajaca iz gotovo svih sigurnosnih agencije u BiH.

Akcija je povezana sa nastojanjima ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića da se zakonom spriječi odlazak mladića iz BiH na strana ratišta, pogotovo u Siriju.

Izvori tvrde da je u tijeku prikupljanje važnih obavještajnih informacija o djelovanju pojedinih ekstremista iz Gornje Maoče, prije svega Nusreta Imamovića, koji je označen kao jedan od glavnih likova preko kojih se vrši regrutacija za odlazak u Siriju.

Prema službenim informacijama sigurnosnih službi, u Siriji trenutno ratuje šezdesetak državljana BiH, ali pojedini eksperti tvrde da je taj broj višestruko veći.

 

Gornja Maoča (ranije Karavlasi) je selo koje teritorijalno pripada Distriktu Brčko, a upravno Tuzlanskoj županiji, odnosno općini Srebrenik. Nalazi se južno od sela Maoče u planini Majevici.

Gornja Maoča se ranije zvala Karavlasi, po rumunjskim Ciganima koji su živjeli u tom selu. U vrijeme rata u Bosni i Hercegovini Gornja Maoča je bila etnički očišćenja od svog prijeratnog srpskog stanovništva i u njoj su se nakon rata nastanili mudžahedini koji su odbili napustiti BiH od straha za optužbe zbog teroroizma.[1]

Gornja Maoča poznata je po tome što se u njoj nalazi uporište vehabija. Neslužbeno, vođa zajednice je Nusret Imamović. Selo je dosta izolirano, a put prema Gornjoj Maoči je dosta nepristupačan. Putokazi su na arapskom jeziku. Nastava se odvija po jordanskom planu i programu, iako takvo izvođenje nastave nije odobrilo ministarstvo obrazovanja Tuzlanske županije. U Gornjoj Maoči se interno primjenjuješerijatsko pravo.[2][3]