Published On: Ned, tra 7th, 2013

Mješoviti brakovi u BiH kao odraz bogate kulture

SARAJEVO – Poznati međunarodni TV kanal France 24 donosi priču o mješovitim brakovima u Bosni i Hercegovini kao “odrazu bogate raznolikosti u zemlji”. U tekstu se navodi da je rat u BiH podijelio zemlju po etničkim linijama napominjući da je to značajno utjecalo …
…  i na mješovite brakove.
France 24 tako piše o “Sandri Zaimović, bosanskoj Hrvatici katolkinji i njenom suprugu Rusmiru, bosanskom muslimanu, koji se spremaju za proslavu Bajrama, ali i Božića sa njihovom bebom”.
“Parovi različitih nacionalnosti, kao što su Zaimovići, su bili rijetkost u godinama poslije rata u BiH, koji je trajao od 1992. do 1995. i koji je podijelio Bosnu po etničkim linijama. Ali danas se mješoviti brakovi polako vraćaju u bh. realnost, što pokazuje rastuću raznolikost zemlje”, navodi ovaj kanal.
“Prednost je za djecu da rastu uz dvije kulture i ja sam sretna da sam i katolkinja, i da je moje prezime muslimansko”, kaže Sandra Zaimović.
Rusmir i Sandra, koja je dijete iz mješovitog braka, između majke bosanske Hrvatice i oca Srbina, sreli su se 2003. godine i vjenčali dvije godine poslije.
“Naš brak je iz ljubavi, i nikada ne postavljamo pitanja o nacionalnosti i vjeri”, kaže Rusmir.
U tekstu se napominje da je ovaj bračni par suočavao sa različitim društvenim neugodnostima.
“Njihove porodice se nisu protivile njihovom braku, ali je bilo pojedinaca koji su im postavljali neugodna pitanja o tome, što pokazuje u kakvom društvu žive. Međutim, postoji veliki broj onih koji poštuju njihov izbor životnog druga”, piše France 24.
Ovaj kanal podsjeća da je u bivšoj Jugoslaviji bio značajan broj mješovitih brakova.
“Bivša Jugoslavija je bila dobar primjer raznolikosti, ali u toku rata bosansko društvo se podijelilo u tri etničke zajednice, Srbe, Hrvate i muslimane, jedne protiv drugih. Mnogi parovi u mješovitim brakovima nisu uspjeli da izdrže pritisak u to vrijeme, te su ili se razišli ili, pak, napustili Bosnu, dok se mnogi nikada nisu ni vratili”, piše France 24.
Navodi se da je u BiH bilo 13 posto mješovitih brakova, dok ih danas ima oko četiri posto. Kanal ističe da je projekat etničkog čišćenja Srba protiv bosanskih muslimana razorio svaku ideju o suživotu i dijalogu.
“Kampanja etničkog čišćenja od bosanskih Srba prema bosanskim muslimanima, ukljućujući i masakr u Srebrenici u julu 1995. godine kada je ubijeno 8.000 odraslih muškaraca i dječaka muslimana, koji su međunarodni sudovi priznali kao genocid, uništilo je ideju mirnog suživota između različitih zajednica u BiH”, navodi se u tekstu.
Prema pisanju France 24, rat u BiH je donio duboko nepovjerenje, pritisak društva i institucionalnu diskriminaciju kroz politički sistem utvrđen mirovnim sporazumom 1995. godine. Kanal navodi da u BiH “ne postoje individualna prava nego samo kolektivna prava po etničkoj osnovi”.
“U zemlji postoje tri konstitutivna naroda, Bošnjaci, Srbi i Hrvati, te ostali, koji imaju mnogo manja prava tako da su u takvom sistemu djeca iz mješovitih brakova marginalizirana”, piše France 24.
Međutim, u tekstu France 24 se navodi da postoje i oni koji se protive bilo kakvim pokušajima da im se neko miješa u privatni život i u njihovu slobodu da sebi biraju životnog suputnika tvrdeći da su “identiteti ionako izgrađeni poslije rođenja”.
(Vijesti.ba/AA)