Published On: Sri, srp 13th, 2016

Mješovita komisija o postupku kanonizacije Alojzija Stepinca

U Vatikanu je počeo prvi sastanak mješovite komisije Katoličke i Srpske pravoslavne crkve o nastavku postupka kanonizacije Alojzija Stepinca, koja je sastavljena na prijedlog pape Franje.

Stigli su svi predstavnici Hrvatske Biskupske Konferencije i Srpske pravoslavne crkve, osim ambasadora u Parizu. Danas su održana dva sastanka iza zatvorenih vrata. Sutra će biti održan još jedan nakon kojeg će biti izdano priopćenje.

Dane su smjernice razgovora. Moderator, francuski svećenik rekao je da se ne razgovara o Stepinčevoj svetosti već o povijesnim dokumentima. Neka govore dokumenti – to je stajalište Vatikana, naglasio je.
Kada je proces za kanonizacije Alojzija Stepinca došao u fazu da je priznato od teološke i medicinske komisije čudo da se dogodilo na njegov zagovor, kardinal Amato je to saopćio u hrvatskoj crkvi Svetog Jeronima 2014., ta vijest je dočekana, među hrvatskim katolicima i vjernicima, sa velikim oduševljenjem. To je znak, ako nam nebo progovori na zagovor jednoga sveca, božjega ugodnika, mi smo na pravome putu – on ide prema finalima, a to znači, on ide prema kanonizaciji. Toga trenutka reagirala je Srpska pravoslavna Crkva, ona ima stanovite primjedbe obzirom na ovu kanonizaciju. I uputili su svoj dopis Svetome ocu, papi Franji. I papa Franjo je doslovno iz ekumenskih razloga prema Srpskoj pravoslavnoj Crkvi, prema poštovanju, u jednome trenutku usporio postupak, odredio i oformio jednu komisiju koja razgovara na ovu temu – da čujemo što nam imaju kazati obzirom na kanonizaciju blaženoga Alojzija Stepinca, komentirao je za Dnevnik monsinjor Jure Bogdan, biskup i vojni ordinarij.

Papa Ivan Pavao II. kardinala Alojzija Stepinca proglasio je blaženim još prije 18 godina. No kako je mješovita komisija napokon počela s radom, papa Franjo je korak bliže da ga proglasi svetim.

Srpska strana tražila je od Pape da se odustane od Stepinčeve kanonizacije jer je, kažu, podupirao ustaški režim i prešućivao progone Srba, Židova i Roma. Usporedili su to s ulogom pape Pija XII.

Nakon preporuke o osnivanju pravoslavno-katoličke komisije, Papa je o tome obavijestio i hrvatsku predsjednicu u svibnju 2015. A u rujnu je razgovarao sa srbijanskim predsjednikom Tomislavom Nikolićem. U najmanju ruku nije smio šutjeti kad netko ubije milijun i više građana samo zato što nisu rimokatoličke vjere, smatra Nikolić.

No to ne znači da Stepinca neće proglasiti svetim, istaknuo je i zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, član rimokatoličke komisije. Htio bih naglasiti da papa Franjo ne želi odustati od kanonizacije blaženog Alojzija Stepinca jer je i osobno uvjeren u njegovu svetost, rekao je.

Hrvatsku i Vatikan, odgovarala je srpska strana, očito ne zanima uloga Stepinca i Crkve u Drugom svjetskom ratu. Pred komisijom se očekuju i manje poznati dokumenti tajnih službi – Gestapa i OZNE.

Iz kojih se vidi da su ga i jedni drugi htjeli likvidirati. Pratili su ga, zatvarali, dakle i jednima i drugima je smetao. Ako se to na ispravan način prezentira pravoslavnoj strani, možda će popustiti te napetosti, mišljenja je novinar Večernjeg lista Darko Pavičić.

Bez obzira na to usklade li članovi komisije stajališta ili ne, Stepinac će biti proglašen svetim. No njezinim formiranjem, Sveti Otac želio je raščistiti račune dviju crkava i uspostaviti dijalog s Pravoslavnom crkvom.