Published On: Pet, ruj 7th, 2018

Mit o “ruskim hakerima”- Mala Amerikanka probila sustav zaštite američkih izbora

Ovo je trenutno najveća nepostojeća ruska prijetnja i “simbol napada” na demokratski Zapad. Za to nema nikakvih dokaza i skoro dvije godine istrage u Sjedinjenim Državama, nakon referenduma u Velikoj Britaniji i onog o pridruživanju Ukrajine i EU u Nizozemskoj nisu dali nikakav rezultat.

No, sama tvrdnja je dovoljan izgovor za nametanje sankcija protiv Rusije, čak i “rezerva” za buduće valove sankcija i kazni. Stanovništvu zapadnih demokracija se već danas objašnjava kako će se Rusi sutra uplitati u njihove izbore.

U međuvremenu se sredinom kolovoza u Sjedinjenim Državama dogodilo nešto što je doslovce razorilo sva ta nagađanja i pretpostavke. U Las Vegasu je održana 26. konferencija “Def Con” o zaštiti računalnih i sustava mreža. U okviru konferencije je održano natjecanje računalnih stručnjaka i osoba koje danas nazivamo “hakerima”.

Konferencija “Def Con” je vjerojatno najveći događaj za profesionalce iz cijelog svijeta i svakog ljeta se održava u Las Vegasu. Događaj posjeti više od 25 000 ljudi koji sudjeluju u raznim predavanjima, izvješćima i seminarima o kibernetičkoj sigurnosti.

Ove godine su na konferenciji održane aktivnosti na kojima su mogla sudjelovati samo djeca. Na natjecanju ili pokazivanju svojih “hakerskih” vještina je sudjelovalo 300 mladih “hakera” dobi od 8 do 17 godina.  BBC je ovu vijest popratio s nekoliko redaka u rubrici “tehnologija”, ali nije privukla pozornost medija.

Međutim, zadatak nije bio šala, jer su djeca treba pokušati uraditi ono zbog čega Sjedinjene Države nemilosrdno optužio mitske “ruske hakere”. Mali “hakeri” su u Las Vegasu dobili zadaću  da prouče sustav zaštite američkih izbora, hakiraju stranice i da se umiješaju u sustav upravljanja izborima. Djeca su trebala probiti sustave zaštite i doći do dijela od 12 milijardi dokumenata, što znači da je natjecanje u Las Vegasu bilo idealno za pobjedu nekog od “ruskih hakera” u kategoriji seniora.

U ovoj “utrci” je sudjelovalo 39 osoba, a 35 ih se briljantno nosilo sa zadaćom i probilo obranu, razbilo sustav i “uplelo se u izbore”.

Najzanimljivije od svega je da je najbrža bila američka učenica Audrey Jones (11). Mala Amerikanka je za 10 minuta uspjela učiniti ono FBI, CIA, specijalni tužitelj Mueller, Kongres i sedam drugih tajnih službi bez uspjeha istražuju vrlo ozbiljno i dugo. Ova američka učenica je uspjela omesti američke izbore,.

Naravno, Vladimir Putin nije dao nikakvu zapovijed Audrey Jones da to učini. Ona nije ni Ruskinja, a nije ni profesionalni “ruski” haker. Sa svojih 11 godina, Audrey Jones je jednostavno vrlo dobro upoznata s računalnom tehnologijom. U samo 10 minuta je 11-godišnja djevojčica ismijala CIA-u, FBI-a i cijelu priču s “ruskih hakerima”.

Naime, mala Amerikanka je uspjela istražiti internetsku obranu, a potom upasti u internetsku stranicu koja će prikazivati tijek izbora u američkim saveznim državama 6. studenog ove godine.

Podsjetimo da se tog dana bira svih 435 zastupnika u američkom Kongresu i 34 člana Senata. Ispalo je da za ono što je učinila Audrey Jones ne trebate imati podršku nijedne države, moćnih tajnih službi ili bogatih korporacija. Sve o čemu američki i svjetski mediji pišu može učiniti običan učenik. Dobro, Audrey Jones ima natprosječne računalne vještine, ali je ipak djevojčica od 11 godina i to nije učinila slučajno, nego joj je na natjecanju u Las Vegasu to bio zadatak, prenosi logično.com

Kao što smo rekli, BBC je kratko izvijestio o tome, ali glavni američki mediji uopće nisu obratili pozornost na “čudo od djeteta”.

Nitko nije optužio Audrey Jones da je uništila političku karijeru Hillary Clinton. Umjesto toga, “neovisni” američki tisak i dalje nastavlja objavljivati članke o “carstvu hakera Kremlja”.

Naravno, kako bi objavili ovu vijest, ako kao kulu od karata ruši mit o ruskim hakerima, zbog kojih se troše milijuni ili milijarde dolara na besmislene operacije za “obranu demokracije u kibernetičkom prostoru”. Osim toga, izgubio bi se za Amerikance “vrlo uvjerljiv” argument za  nametanje sankcija Rusiji.

BBC

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare