Ljudski je dopustiti sebi male opsjene koje nikom ne štete. Zabluda i iluzija o privremenom pripadanju ili imanju nekih osobina. Mislima o stvarnosti boljoj od one u koji smo ugazili s obje prednje noge.

" />
Published On: Čet, lis 5th, 2006

Mislav, Otvoreno, i dva nabijena topa…

 

Ljudski je dopustiti sebi male opsjene koje nikom ne štete. Zabluda i iluzija o privremenom pripadanju ili imanju nekih osobina. Mislima o stvarnosti boljoj od one u koji smo ugazili s obje prednje noge.

Nije grijeh kada preko trbuščića u nastajanju odjenem dres na kojem piše Thierry Henry.

Mala zabluda jest ali kome šteti?

Čovjek u ranim 30-im je svjestan opsjena kojih se ne želi odreći. Ugodne su. S takvim malim opsjenama živi se kao s lošom ali ne pretjerano štetnom navikom. Čitanje novina na wc školjki, češkanje po jajima i slično.

 

Tako je nama Hrvatima u BiH s HTV-om. Gledati HTV je navika koje se ne mogu odreći. Liga prvaka, dobre serije, TV kalendar, solidne specijalne emisije (televizijski početci ratova i slično).

Većina građana BiH stalno viri na javnu TV susjedne države.

Umalo su izbile demonstracije kad je par kablovskih TV operatora u Sarajevu ugasilo HTV 2 tijekom svjetskog prvenstva zbog prigovora nositelja prava prijenosa, državne BHT.

Građani BiH obožavaju HTV. Sad bi trebalo ići ono «I HTV obožava …..

U Hrvata gledanje HTV-a dobiva sociopatski karakter u gledanju hrvatskog informativnog programa.

Zašto nas brinu stavovi slavonskih seljaka o otkupnoj cijena kilograma pšenice ili pitanja talijanske nacionalne manjine u Istri vikendom ujutro.

Zamislite Zagrepčanina koji pasionirano gleda informativne emisije TV Slovenije u vrijeme kad nema nikakvog pičvajza u Piranu.

Teško je opsjenu objasniti zaostalom navikom iz vremena kad je javljanje iz širokobriješkog studija bilo dio HRVATSKE DANAS ili kada se ruka sinoptičara HTV protezala po karti duboko u teritorij BiH. Vrijeme koje se ne spominje.

Ovo s vremenskom prognozom može se spomenuti ukoliko služi kao podloga za vic predsjedniku kako bi u javnosti održao imidž šaljivdžije kad je već ograničen kao diplomat i makroekonomist.

BH tema može proći desk HTV-a u iznimnim slučajevima. Ukoliko se radi o vijestima o Al-Kaidi, Tariku Filipoviću, kad treba objasniti porijeklo nečijih mutno stečenih novaca i ponekad se kakva vijest o BiH skine s Reutersa i AFP.

Ponekad Joško iz Globalnog sijela zaluta preko granice u potrazi za kakvim šeretom ili pe(h)livanom jer u nedostatku hrvatskih luda tu mu je prijateljska BiH u kojoj materijala za Globalna sijela nikad nije nedostajalo.

Ponekad nam Goran Milić podari kakav pošten prilog u kojem nastoji pokazati da svi Hercegovci nisu rojsovi. Nisu svi u Zagreb došli krasti. Neki operiraju na Rebru, neki vode gospodarsku politiku nehercegovačkih stranaka, neki predaju po fakultetima itd..

Neki kažu da Goran ljudski želi vratiti dug ljudima koji su ga prvi rehabilitirali po dolasku u Zagreb nakon bezbrojnih yuppie yutel projekata.

Iako svjestan štetnosti rečene navike teško je se rješavam.

Kao i moji prijatelji, nimalo rojsovi, fini, pošteni, obrazovani i radišni a Hercegovci. Svjesni da uludo trošimo vrijeme gledajući informativni program HTV a o vlastitoj zemlji se informiramo iz Službenih listova…
Nakon izbora o kojima je bolje ne govoriti došlo je Otvoreno u novoj formi. Ista fora samo s filom od Šprajcovih vijesti. Omiljena emisija čudaka iz BiH koji gledaju tuđe informativne programe.

Vodi je neumorni Mislav Bago. Sav fin, njegovan, živahna košulja, uzak sako koji ističe njegovu vitku figuru zagrebačkog intelektualca. Prezime mu pomalo tukne na deep south (Bago, često prezime u BiH).

Nagađam da može imati korijen u sljedećim riječima: Baga- žulj, baganak -papak, bagija-buntovnik sve odreda turcizmima.

Možda bi Mislav onako sofisticiran i u svilenom odijelu rado prezime objasnio s talijanskim Baguda – dudov svilac.

Sve ne mogu vjerovati da onako rafinirane motorike, njegovan i mašala pametan može imati veze  s onom BAGAžom koja otvara kišobran kad na HTV najave kišu, a koju rado spominje predsjednik u svojim vicevima (a zaboravili su da su na tom istom HTV-u kišu najavljivali).

Gosti u studiju su čista klasika.

HDZ-ov polemičar opće prakse, specijalist za obranu nasljeđa predsanaderovskog HDZ i subspecijalist za pitanja nemilih sunarodnjaka iz deep south. I radiolog čini mi se.

Tu je i Vesna P. Kraljica koja na temeljima povremenog ismijavanja Hrvata iz BiH formirala pola stranke. Druga pola je Čačićeva građevina.

S druge strane tu je Dodik Od Srpske. Uzorni predsjednik čudo općine iz komunizma, dugogodišnja uzdanica međunarodne zajednice u RS, pjevač amater i apsolutni pobjednik BH izbora koji još ne može vjerovati na koju je jeftinu foru «digao» skoro milijun srba. Na licu mu se još ogledaju ostatci političkog orgazma.

U studiju polemizira i hvata voditelja i sugovornike na kafanske finte na koje zagrebački štreberski medijski prostor nije navikao.

Kuler kojemu se kroz pametne oči tranzicijskog mahera može se očitati jedna misao «gledaju li me moji kući kako palim ove Zagrepčane».

Na dva su linka zakačena dva vodeća  hrvatska političara iz BiH.

Jedan je predsjednik stranke u usponu.

Drugi donedavni član Predsjedništva BiH, formalno vrhovne vlasti u državi, a u stvarnosti smiješnog organa čijem se kraduckanju na krivotvorenju putnih naloga i tariguzu već mjesecima smije cijela država. Obojica kandidati na izborima.

Kad su dobili  riječ ispalo je da nisu očekivali da će ih strašni Mislav išta upitati pa su u strahu obojica zabrzali.

Vjerojatno su osjetili da Mislav osjeća neugodnost koja se može mjeriti samo s izvođenjem neotesanih rođaka sa sela u društvo svojim urbanim prijateljima po nalogu roditelja.

Prvo je vazio Ivo Miro Jović. Paunski teatralan i faunski sirov. Nevjerojatna mješavina političkog mačizma i osobne feminiziranosti. Čvrstog garda koji je izbrusio u borbi sa strašnim zastupnicima bošnjačkih stranaka.

Isti su ga izabrali za člana Predsjedništva kad je nesumnjivi guru D.Č. izbačen iz iste institucije zbog osnovane sumnje da je u jednom slučaju krao javne pare, i u drugom slučaju, i u trećem slučaju itd.

Kad mu je Mislav Bago dao riječ IVO  MIRO je zatulio o krađi, o tome kako mu je oteto, kako su i Ivo i Miro trebali biti predsjednici blablabla….

Ukratko seljački, neozbiljno i nesuvislo tuljenje…prazan, šupalj, k…., od ovce ….Otpili ga Mislav s linka ko iz topa….

Priča se vratila u studio. Dodik podjebava. Mislav, Vesna i Andrija razmijeniše par opservacija i općih mjesta tipa nema dolje adekvatnog čovjeka, vidite kakvi su i sl.

Kaza Svileni Mislav «Djeca koja nisu stasala…».

I to za dva čovjeka koji mu mogu biti očevi po godinama bez obzira na nisku intelektualnu dob jednoga.
Uključiše i Božu Ljubića u otužnom širokobriješkom studiju koji zavjesu nije promijenio od vremena HRVATSKE DANAS.

Napeto smo čekali što će im Božo reći. Kirurg je i doktorirao je prije rata. Znanstvenik kojemu je jedina mana dugogodišnje članstvo u HDZ-u.

Božo otpoče nabrajati svoje uspjehe po županijama kao da je na HTV Mostar i ima pola sata da trubi.

Zadihan kao da se bez lifta popeo na mansardu Bosmal City Centra a ne autom dovezao u širokobriješki studio u prizemlju provincijskog kina.

Osjetivši da će ga Milsav otpilati ko dub na Rastovačkom polju zabrlja, posvađa se sa svima,  iritantno poče vrtjeti olovku u ruci. Jednostavno se prosu.

Vesna mu iz studija zalipi dvi-tri i tu završi druga perjanica Hrvata iz BiH….

Pa zar je teško bilo reći istinu braćo. Komšićev izbor je legalan. Ali koliko je moralno da dva milijuna bošnjaka muslimana kontrolirano može prelijevati glasove i birati hrvatske političke predstavnike. Kakve su implikacije ovih izbora na položaj Hrvata u BiH. Ovaj put je Hrvata izabrao «multinacionalni» SDP. Sutra možda SDA i nacionalistička također «multinacionalna»! Stranka za BIH.

Dva prvaka nisu uspjela reći ovu jednostavnu misao

Teško je reći što je bilo gledati bolnije.

Mislav koji teško skriva gađenje nad političkim vrhom Hrvata u BiH.

Dodik koji je konačno osvojio Zagreb i smije se politici u Hrvata. Andrija koji se izletio s teškom istinom da su srali i kad je trebalo polizati nije se uklapalo u europska stremljenja lijepog i pametnog poliglota i premijera.

Vesna koja je se nije snašla u neprirodnoj situaciji kad treba roniti suze za Hrvatima iz BiH.

Tuga koju osjećam nad polovicom od nekadašnjih skoro milijun Hrvata u BiH koji gledaju kako jedna emisija koja je mogla barem na jednu noć prenijeti poruku o istinskim problemima jednog naroda u nestajanju odlazi bespovratno u eter.

Ona jadna dva kandidata. Glupi i onaj koji je ispao glup jer u svojoj doktorskoj aroganciji ne uvažava pravila TV nastupa.

Najgore je bilo nekoj gospođi koja se vratila sa druge smjene iz tvornice u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske a kojoj smo upropastili večer uz TV.

A bilo je tako lijepih tema. Poticaji na kukuruz, dvojezični natpisi  u Rovinju i sl.

Oni sad narod koji nestaje. Pa šta! Vidi kakvi su!

poskok.info