Miškovići se žale zbog pritvora

Beograd – Branitelji Miroslava Miškovića i sina Marka podnijeli su ustavne žalbe kojima traže da se utvrdi da im je povrijeđeno pravo na ograničeno trajanje pritvora.

Postupci po obje žalbe su tjedna, navodi se u pisanoj informaciji ustavnog suda dostavljenoj Tanjugu.

Ustavni sud je 18. jula na sjednici prvi put donio odluku kojom je u toku trajanja pritvora utvrdio da je vlasniku konzultantske kuće “Ces Mekon” Zvonimiru Nikezić, optuženom za zlouporabe u aferi “Azotara”, povrijeđeno ustavno pravo na ograničeno trajanje pritvora zajamčeno člankom 31 Ustava Srbije.

Nikezić je uhićen 24. studenog i još je u pritvoru. Miroslav Mišković je u pritvoru proveo sedam mjeseci i 11 dana. U pritvoru je bio od uhićenja 12. prosinca 2012. a poslije polaganja jamstva od 12 milijuna eura u kešu u dinarskoj protuvrijednosti pušten je iz pritvora 23. srpnja. Marko Mišković je od 3. travnja u kućnom pritvoru s elektronskim nadzorom, dok je prethodno tri i po mjeseca također bio u pritvoru.

Ustavni sud može usvojiti ustavne žalbe ako utvrdi neustavnost pritvora, da ih odbijekao neosnovane ili da ih odbaci iz procesnih razloga. Protiv oba Miškovića, vlasinka Nibens grupe Mila Đuraškovića i još osam osumnjičenih podignuta je optužnica zbog sumnje da su oštetili putarska poduzeća za oko 30 milijuna eura. Optužnica je stupila na pravnu snagu i čeka se početak suđenja. Svi osim Đuraškovića brane se sa slobode.

b92

more recommended stories