Published On: Sub, lis 29th, 2016

Misija OSSE-a U BiH vraća priznanje Narodnoj Skupštini RS!

Misija OSSE-a u BiH priopćila je da ne može prihvatiti priznanje koje joj je uručeno u ime Narodne skupštine RS.
Narodna skupština RS obilježila je u ponedeljak 25 godina od početka rada, a tim povodom dodijeljene su i povelje Narodne skupštine RS zaslužnim pojedincima i institucijama.
Među istaknutima našli su se  Radovan Karadžić, Biljana Plavšić, Momčilo Krajišnik, ali i diplomatska Misija OSSE-a u BiH.
– Ističemo da Misija OSSE-a u BiH nije bila upoznata s detaljima protokolarnog dijela i nismo znali kome će sve biti dodjeljena priznanja. S druge strane, želimo naglasiti da odlikovanje ratnih zločinaca nije prihvatljivo i ratni zločinci ne bi trebali imati bilo kakvu ulogu u javnom ili političkom životu u BiH – kazali su iz OSSE-a.
Iz Misije OSSE-a rekli su da sa Narodnom skupštinom RS imaju suradnju od 1996. godine kroz provođenje različitih programskih aktivnosti koje imaju za cilj unapređenje njihovog rada.
Ranije su veličanje ratnih zločinaca u entitetskom zakonodavnom organu osudili Delegacija Europske unije u BiH, Ured visokog predstavnika (OHR) u BiH i Veleposlanstvo SAD.
Najoštrija osuda veličanja ratnih zločina stigla je iz OHR-a. Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko tim povodom je rekao kako je “neprihvatljiva praksa u modernom i civiliziranom svijetu da se odaju priznajja osuđenim ratnim zločincima”.
Podsjetio je kako je Republika Srpska “zakonski uspostavljena 1995. godine Ustavom BiH, koji je dio Aneksa 4 Općeg okvirnog sporazuma za mir te da je Narodna skupština RS-a, kao dio zakonodavne vlasti, u obvezi poštivati jednakopravnost svih konstitutivnih naroda, kao i da promovira mir, toleranciju i pomirenje u skladu s Daytonskim sporazumom i Ustavom Republike Srpske”.
– Glorificiranjem ratnih zločinaca, vlasti RS su propustile priliku da RS predstave kao politički zreo, moderan i progresivan entitet za sve konstitutivne narode i građane – poručio je Inzko./HMS/