Published On: Sri, lis 28th, 2020

Misija don Velimira Tomića i izgradnja crkve u Tanzaniji

Don Velimir Tomić, svećenik Mostarsko – Duvanjske biskupije, 32 godine kao misionar djeluje u Tanzaniji, zemlji na istoku Afrike uz obalu Indijskog oceana. Tamo je sada jedan od rijetkih preostalih misionara iz Europe. Djeluje u nadbiskupiji Arusha, u misiji Svetog Križa u Kisongu gdje je do prije dvije godine s njim bio i don Bernard Marjanović.

Sada mu u misiji povremeno pomaže domaći svećenik služeći jednu misu nedjeljom. Po svom dolasku u tu misiju don Velimir je zatekao stotinjak kršćana.

 

Prije njega, na područje Miseki koje je sada filijala Kisonga dolazili su indijski svećenici. U misiji Kisongo osnovanoj prije pet godina, sada je 3500 vjernika.

U Tanzaniji je prvih deset godina djelovao s don Nikolom Sarićem u Mdabulo. Tu je bio izložen pogibelji u pokušaju pljačke, te u napadu bombe iz mržnje prema katoličkoj vjeri. Nakon tih iskustava otišao je te samostalno 12 godina radio u biskupiji Mbulu.

Tu je djelovao do završetka misije, jer je domaći biskup vidio da bi biskupija mogla preuzeti misiju, nakon sagrađene kuće za svećenika, velike ambulante, crkve i nekih pratećih objekata, pa i učvršćene zajednice. Odatle je uslijedio dolazak u biskupiju Arusha, u kojoj i danas djeluje.

“Biskupija Arusha je jedna od mlađih, iza nje je 50 godina postojanja. Značajna je za taj dio Tanzanije. U blizini je najviši vrh Afrike – Kilimanjaro, zatim Mount Meru.

Kroz Arushu prolazi veliki broj turista, jer kroz nju vode putovi za nacionalne parkove. Ona je raznolika, ima nizinskih i brežuljkastih područja.

Misija Kisongo je jedno veliko selo s 35 000 ljudi.

Imao sam sreću biti u misiji Kisongo u 2012. i uvjeriti se u veličinu misionara Velimira Tomića i nesebičnu predanost kojom radi preko 30 godina.

Vječna borba u oskudnim uvjetima i nevjerojatna duhovna dimenzija koju posjeduje dovela ga je do vrhunca stvaranja gdje mu je potrebna i VAŠA pomoć.

Naime nova crkva u blizini Arushe je gotova ali je potrebno da se radovi završe da bi bila funkcionalna.

Cilj ove kampanje je prikupljanje za radove na izgrađenoj crkvi :

 • Otvori, prozori i ulazna vrata,
 • Keramika, ljepilo i sanitarije
 • Krečenje i dekoriranje unutarnjih i vanjskih zidova,
 • Zvonik
 • Inventar crkve
 • Ukupan potreban iznos je minimalno 50.000 EUR
 • Kampanja je postavljena na 10.000 EUR i po potrebi će se povećati ako bude većeg interesa i donacija.

  U prilogu VIDEO i slike trenutnog stanja misije i crkve.

  Zahvaljujemo se od srca na svakoj donaciji.
  Za sve upite slobodno me osobno kontaktirajte na GoGetFunding profil ili facebook
  https://www.facebook.com/tomic.slobo

https://gogetfunding.com/church-in-tanzania/

Uplate možete vršiti i na račun :

Papinska misijska djela, Ksaverska cesta 12a, Zagreb
IBAN: HR8323600001500109114
Poziv na broj: 303062
S naznakom: don Velimir Tomić-Tanzanija