Published On: Thu, Nov 21st, 2013

Miščević: Spremni smo za EU 2020.

“To nije optimistička procjena nego realna. Četiri godine za pregovore je realno zbog toga što mi ne polazimo od nule”, rekla je Miščević na skupu Srpske asocijacije menadžera u hotelu Metropol koji je bio posvećen otvaranju pregovora s EU i ulozi menadžera u pregovaračkom procesu.

 

 

Miščević je podsjetila da je proces usklađivanja standarda s EU u Srbiji počeo 2004. godine i napravila paralelu s Hrvatskom u razdoblju njihovih pregovara. “Srbija 2013. godine nije isto što i Hrvatska 2005. godine, kada je ta zemlja počela pregovore s EU”, rekla je Miščević i dodala da Srbija već ima veliki broj formiranih institucija za pregovore s EU.

 

 

Ona je istakla da u pregovaračkom procesu predstoji ogroman posao koji podrazumijeva usklađivanje više milijuna standarda što je sadržano u 180.000 stranica teksta.

 

“Suština je kada će Srbija imati sve te europske standarde ovdje, to znači usklađivanje domaćeg prava i provedbu toga u praksi”, kazala je Miščević i dodala da u ovom trenutku oko 2.000 ljudi radi na tome, uključujući i članove srpske misije u Bruxellesu.

 

Šefica pregovaračkog tima naglasila je važnost financijske kontrole sredstava i istakla da Srbija nema razvijen sustav, zbog čega će biti potrebna pomoć EU.Kontrola tokova novca iz proračuna i EU je od suštinskog značaja, kazala je Miščević.