Published On: Tue, Aug 20th, 2013

“Mirsad Kebo je zloupotrijebio položaj u toku rata, dozvolio da Srbe odvoze na deponiju smeća”

SARAJEVO – Odbor obitelji zarobljenih boraca i nestalih civila Sarajevsko-romanijske regije podnio je Tužilaštvu BiH kaznenu prijavu protiv ratnog direktora Javnog komunalnog poduzeća “Rad” iz Sarajeva Mirsada Kebe, javlja Srna.

Odbor smatra da je Kebo, koji je i potpredsjednik Federacije BiH, zloupotrijebio položaj tijekom rata, te dozvolio da se nestali Srbi iz Sarajeva, koji su odvođeni iz svojih stanova i kuća i za čijim se posmrtnim ostacima još traga, odvoze na deponiju smeća u naselju Buća Potok.

“Kebo je dozvolio ovakav način zločina u ratu, nije izvijestio mjesta masovne grobnice za čije postojanje imamo indicije i dokaze po pronađenim dijelovima ljudskih ostataka nađenih na gradskoj deponiji u Buća Potoku, usporio je proces traženja nestalih lica i uskratio pravo obiteljima na istinu o nestanku i posmrtnim ostacima njihovih članova obitelji “, navodi se u priopćenju Odbora.

U kaznenoj prijavi piše da je, nakon nekoliko probnih iskopavanja, Institut za nestala lica BiH, po naredbi Tužilaštva BiH, 22. srpnja započeo ekshumaciju posmrtnih ostataka na sarajevskoj gradskoj deponiji Buća Potok, jer postoje brojni dokazi da je tu tijekom rata u BiH, odnosno od 1992. do 1995. godine, zakopano više desetina Srba iz Sarajeva.

Odbor u krivičnoj prijavi podsjeća da su sumnje o postojanju masovne grobnice na ovoj lokaciji ubrzo i potvrđene, ili bar o njenom nekadašnjem postojanju, jer je dosad već pronađeno nekoliko kralježaka i kostiju, te više fragmenata kostiju ljudskog porijekla.

Odbor smatra da postoji osnovana sumnja da je Kebo, koji je u ratu obnašao dužnost generalnog direktora “Rada”, a to poduzeće je upravo bilo nadležno za rad i nadzor nad deponijom – morao biti upoznat sa činjenicom da se na ovoj deponiji sahranjuju tijela ubijenih Srba , a to nije izvijestio ni tada, a ni poslije rata.

“U tom nečinjenju ostvarila su se sva obilježja kaznenog djela – neprijavljivanje kaznenog djela ili počinitelja, jer je Kebo kao generalni direktor imao svojstvo službene osobe, te je bio u obavezi da prijavi kazneno djelo za koje je saznao u vršenju svoje dužnosti. Također, postoje elementi i kaznenog djela – neprijavljivanje mjesta masovne grobnice, te od vas tražim da provedete istragu “, stoji u kaznenoj prijavi.

Odbor naglašava da je podnio krivičnu prijavu očekujući da će Tužilaštvo BiH, uz pomoć drugih organa ispitati ovaj slučaj i pribaviti potrebne dokaze, kako bi se, prije svega, kaznili oni koji prikrivaju ratne zločine, ali i oni koji sprečavaju proces ekshumacije i identifikacije svih žrtava rata na prostoru BiH.

 

(Vijesti.ba)