Published On: Tue, Dec 17th, 2013

Miroslav Lajčak: O BiH danas više niko ne priča…

Situacija je takva da, nažalost, niko ne priča o Bosni i Hercegovini. Priča se o Srbiji, Albaniji, Kosovu i Makedoniji. Ovo je danas u Briselu, uoči početka sastanka ministara vanjskih poslova zemalja Evropske unije, izjavio slovački ministar vanjskih poslova Miroslav Lajčak.

„BiH je danas u kategoriji da se o njoj ne priča. U istoj kategoriji je bila moja zemlja 1997. godine kad je bilo prvo proširenje EU i NATO-a. Naši susjedi su bili pozvani, a o nama niko nije pričao. Danas smo, međutim, jedna od najuspješnijih novih članica“, kazao je Lajčak, bivši visoki predstavnik u BiH.

Upitan da li bi visoka komesarka EU za sigurnosnu i vanjsku politiku Catherine Ashton, po uzoru na razgovore Beograda i Prištine, mogla slične razgovore povesti u BiH, kazao je kakav smisao to ima, ako nema volje domaćih političara. „Možemo da imamo desetak međunarodnih izaslanika, ali mora postojati spremnost kod kuće.“

Zato je njegova poruka BiH da sve može da se nadoknadi, sve može da se uradi, “ali treba da se uozbiljimo”. Smatra da BiH ima dobar potencijal, izuzetne ljude i zaslužuje bolju perspektivu, ali odgovornost je na političkim liderima, piše novinska agencija Fena.

„Odluka koju trebamo donijeti danas trebala bi služiti kao poruka da jednostavno na takav način ne možemo da idemo dalje“, smatra Lajčak.

Radiosarajevo.ba