Published On: Pon, stu 21st, 2016

Miroslav Lajčak: Europski put je najbolje što BiH može dobiti

Lajčak je izjavio kako mu je posebno drago što u BiH boravi tačno godinu nakon posljednje posjete te da je ovoga puta riječ o dvojnoj dužnosti.
“Na prvom mjestu mi je upoznavanje o situaciji u BiH. Doveo sam predstavnike firmi iz Slovačke koji žele razgovarati s ovdašnjim predstavnicima vlasti. Slovačka od 1. siječnja preuzima poziciju kontakt ambasade NATO-a, što je također jako bitno za BiH.
Vaša država je ostvarila veliki korak i pred njom je i veliki posao kada je riječ o pridruživanju EU. Ponosan sam što je Slovačka kao zemlja koja predsjedava EU doprinijela tome. Nije u redu što se ljudi u BiH u 21. stoljeću plaše, jer ih je pogodilo mnogo stvari u posljednje vrijeme, a mi im obećavamo pomoć”, rekao je Lajčak i dodao kako je europski put najbolje što BiH može dobiti.
Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak je izjavio kako je pozitivno što je Lajčak u posjeti našoj zemlji na dan obilježavanja potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.
“Na današnji dan nije samo zaustavljen rat, već je stvorena prilika za buduće generacije da ovdje žive. Upravo na dan kada je potpisan Dejtonski sporazum, gost nam je Miroslav Lajčak i želim mu da se dobro osjeća i u Sarajevu i Banjoj Luci. Pozitivno je što je Lajčak odlučio razgovarati i s predstavnicima vlasti u Federaciji BiH i Republici Srpskoj.
Razgovarat ćemo o bilateralnim odnosima i procesima evropskih integracija BiH. Kada je riječ o bilateralnim odnosima, oni su prijateljski i definitivno nisu opterećeni ničim. Pozdravljam i to što je Lajčak došao u biznis okruženju, što je dobro za razvoj trgovinskih odnosa i razmjena između Slovačke i BiH”, naglasio je Crnadak i dodao da je Slovačka potvrdila da je prijatelj BiH te da je bila posvećena pridruživanju na putu pridruživanju EU.
Crnadak je istakao kako BiH želi  status kandidata do kraja 2017. godine, a da 9. prosinca stiže “famozni upitnik” koji će donijeti komesar za europsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn. Prema njegovim riječima, BiH tada treba pokazati opredijeljenost ka EU i to punom snagom.
Miroslav Lajčak će se danas sastati i s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem i članovima Predsjedništva BiH. Lajčak je u glavni grad BiH došao s predstavnicima 19 tvrtki te će se mnogo razgovarati i o mogućnosti investicija i ulaganja u našu zemlju.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>