Published On: Uto, svi 6th, 2014

MIROSLAV HRSTIĆ LEDENI Predstavljao se svojim žrtvama kao “Ustaški časnik”. Sad ne tvrdi ništa. U bijegu je..

U nastavku suđenja za zločine počinjene u Dretelju, svjedok Odbrane Miroslav Hrstić je kazao da je bio običan vojnik i da nije imao zapovjednu funkciju u Hrvatskim obrambenim snagama (HOS), za šta je optuženi Edib Buljubašić ustvrdio da nije istina.

U međuvremenu je snimio film a potom pobjegao u Hrvatsku. Naime, Miroslav Hrstić pojavljuje se u filmu Svetlane Broz i Štefice Galić kao svjedok humanizma Neđe Galića. Iako je Štefica Galić znala njegovu vojnu povijest, kao i općepoznatu stvar u Ljubuškom da je isti tjerao zarobljene Srbe da usred grda pod prijetnjom cijevi “pasu travu” ona ga je pustla u film o humanisti. Nije joj sporno bilo što šef nekog logora govori o humanizmu čovjeka koji je ljude spašavao iz logora. Ili se hoće reći da zarobljeni Srbi nisu bili ljudi? U filmu se potom tvrdi da je Neđo nekoliko dana bio u HOS-u. S Mirom Hrstićem , drugom i ratnim zločincem možda?

Miroslav Hrstić je rekao da je 1992. godine bio običan vojnik HOS-a, zadužen za skrb ranjenih i poginulih, te da nije imao čin pukovnika. Nakon što mu je predočen dokument na kojem stoji potpis “zapovjednik postrojbe Miro Hrstić”, svjedok je ustvrdio da je na toj dužnosti bio samo jedan dan.

“Po pogibiji generala Blaža Kraljevića, ja sam dobio zaduženje da dežuram i budem zapovjednik. To sam bio samo taj dan”, kazao je on, dodavši da je zaduženje dobio iz stranke iz Zagreba.

Na pitanje članice Sudskog vijeća Mire Smajlović kako je moguće da stranka imenuje običnog vojnika na tu poziciju, svjedok je odgovorio da je to zato što je on bio iz Ljubuškog. Optuženi Buljubašić je prigovorio Hrstićevom iskazu.

“Vi lažno svjedočite, hoćete da dovedete u zabludu Sud i Tužilaštvo. Ima dokumenata i vidjeli ste da stoji da ste bili u Vojnoj policiji, da ste bili major i pukovnik”, kazao je Buljubašić.

Buljubašić je optužen da je, zajedno sa Ivanom Zelenikom, Srećkom Hercegom, Ivanom Medićem i Marinom Grubišić-Fejzić, počinio zločine u Dretelju. Prema optužnici, oni su učestvovali u tjeranju zatočenika na prisilni rad i u njihovom mučenju.

Zelenika je, kako smatra Tužilaštvo, bio oficir HOS-a, Herceg komandant Dretelja, Buljubašić zamjenik komandanta kasarne u Dretelju, dok su Medić i Grubišić-Fejzić bivši stražari.

Na konstataciju sutkinje Smajlović da su svjedoci spominjali kako je Hrstić vršio nedozvoljene radnje, svjedok je kazao da mu to nije poznato, te da nema komentar na to.

Hrstić je dodao i da je svega nekoliko puta dolazio u Dretelj, ali da tamo nije vidio zarobljenike. Također je naveo i da nije bio među oficirima koji su osnovali Dretelj.

Optuženi Buljubašić je rekao da ga je Hrstićev brat posjetio u Kazneno-popravnom zavodu u Zenici i rekao mu da Hrstića ne spominje, na šta je svjedok ustvrdio da on za to ne zna.

Svjedok je naveo da je Srećko Herceg bio zapovjednik Centra za obuku u Hardomilju, te da nije imao zapovjednu funkciju u Dretelju. U tom objektu, kako je dodao, nije vidio ni Ivana Medića, a Marinu Grubišić-Fejzić u tom periodu nije ni poznavao.

Na ovom ročištu je svjedočio i Mirsad Zahirović, koji je kazao da tokom rata nije bio na području Hercegovine, te da nema nikakve veze s Dreteljom. Optuženi Buljubašić je rekao da on ne zna kako Mirsad Zahirović iz Dretelja izgleda, te je zamolio Sud BiH da mu pomogne naći tu osobu.

Suđenje se nastavlja 13. maja

Hrstić se danas nalazi u bijegu od Suda BIH. No zanimljivo je da se pojavljuje u filmu “Neđo od Ljubuškog” kao svjedok humanizma. Optužen je za ratni zločin mučenja zatvorenika i silovanje.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare