Published On: Čet, ruj 3rd, 2015

Miro Kovač: Hrvatska mora inzistirati na potpunoj ravnopravnosti bh. Hrvata

Iako su iz HDZ-a demantirali najnovija nagađanja o sastavu Vlade u slučaju njihove izborne pobjede, naglasivši kako se oni u stranci još ne bave podjelom resora, spominjanje dr. Mira Kovača kao mogućeg ministra vanjskih poslova Hrvatske nikoga nije posebno iznenadilo. Ne samo zato što je dr. Kovač međunarodni tajnik HDZ-a, nego i zbog već bogatog diplomatskog iskustva ovog doktora povijesnih znanosti (doktorirao je na Sveučilištu Sorbonne Nouvelle u Parizu) koji će tek napuniti 47. godinu…
U intervjuu za Slobodnu Dalmaciju Kovač govori o hrvatskoj vanjskoj politici, odnosu prema BiH…
“Znate, zaista je neugodno, kad razgovarate s ljudima iz svijeta koji imaju simpatija za našu zemlju, čuti da smo neprepoznatljivi na vanjskopolitičkom planu. Hrvatska je trenutno nepostojeća u tom smislu. Nema je. Zvuči vrlo grubo, ali odgovara činjeničnom stanju, kaže Kovač objašnjavajući kako je “ova Vlada potrošena, nema viziju, nema ambiciju, nema potrebno znanje, nema vjerodostojnost”.
“Svi znamo da Hrvatska gospodarski stoji loše, bez obzira na turističku sezonu. Ljeto će uskoro proći, jesen je pred vratima. Mladi se masovno iseljavaju, više je umrlih nego novorođenih, na dnu smo ljestvice EU-a po standardu svojih građana, po broju nezaposlenih, proračunskome manjku, korištenju europskih fondova. Tako je i na vanjskopolitičkom planu. Ova Vlada nije znala pozicionirati Hrvatsku unutar EU-a i NATO saveza. Mi ne znamo s kim ova Vlada želi da Hrvatska privilegirano surađuje unutar EU-a. Neka nam predsjednik Vlade Milanović kaže s kim to Hrvatska privilegirano surađuje. Ja ne znam odgovor na to pitanje, a, vjerujte mi, ne znaju ga ni domaći, pa ni strani stručni promatrači”, izjavio je Kovač.
Na upit što još zamjera vladajućima na tom planu, Kovač odgovara:
“Imali smo prije s nekim vladama čak i zajedničke sjednice, sjetimo se, s mađarskom i slovenskom vladom. To se moglo nastaviti raditi, pače proširiti na druge zemlje, na primjer na Bosnu i Hercegovinu, ali nije. Ni na prošlotjednoj Konferenciji o zapadnom Balkanu u Beču nismo, nažalost, vidjeli da Hrvatska, kao susjedna država te regije i članica EU-a, igra neku bitnu ulogu, da ima neku hvalevrijednu inicijativu”, tvrdi međunarodni tajnik HDZ-a.
Kaže kako Hrvatska mora iskoristiti sav potencijal kojim raspolaže. Mora biti snažna i u horizontalnoj i u vertikalnoj suradnji.
“Kad je riječ o vertikalnoj suradnji, tu mislimo na potrebu intenziviranja suradnje sa zemljama srednje Europe, s Poljskom, Češkom, Slovačkom, Mađarskom, sve su to članice EU-a, NATO-a i Višegradske skupine. Stoga u HDZ-u pozdravljamo inicijativu Baltik – Jadran koju je iznijela predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović.
Horizontalno, tu su Italija, Austrija, Slovenija pa prema zemljama našeg istočnog susjedstva. Hrvatska mora imati snažnu ulogu u oba ta smjera, biti njihov integrativni faktor. Ulaskom u EU, Hrvatska se politički emancipirala, došli smo u poziciju da sami biramo svoje partnere i pojačamo zanemarenu suradnju sa zemljama srednje Europe.
Što se susjedne BiH tiče, prema njoj Hrvatska ima posebnu odgovornost. U BiH su Hrvati s druga dva naroda, prijateljima Bošnjacima i Srbima, konstitutivni. Hrvatska kao potpisnica Daytonskog sporazuma mora inzistirati na potpunoj ravnopravnosti tamošnjih Hrvata, koji su najbolji mogući motor europske integracije BiH. A kao članica EU-a, Hrvatska može i mora biti najbolja podupirateljica približavanja BiH Bruxellesu”.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare