Published On: Pet, sij 17th, 2014

Mipsterice – muslimanske hipsterice razbijaju stereotipe

Žive boje, vojne čizme, nakit ručne izrade i hidžab – to je opis modnog stila “mipsterica”, mladih muslimanki koje pokušavaju spojiti tradicionalne religijske propise sa suvremenom modom i pritom skinuti s hidžaba oznaku arhaičnosti i represije.Ovaj kulturni fenomen pokrenule su muslimanke u Americi sa željom da stanu na kraj “depresivnim prikazima muslimanki kao zaostalim i poslušnim čudakinjama koje se skrivaju iza vela”, kaže jedna mipsterica.

Skupina mladih žena pokušava dokazati da je moguće biti hipster i moderan iako nosiš maramu. Mogu li one razbiti stereotip hidžaba kao simbola ugnjetavanja? Upoznajte mipsterice, hipster-muslimanke. Priču o njima donosi The Daily Beast

Yasmin Chebbi opisuje svoj stil kao avangardan. Ona nosi jarke boje, haljine s vojničkim čizmama i sportski nakit ručne izrade. Njezina majka, inače velika obožavateljica modnog časopisa Vogue, njezina je najveća inspiracija. Yasmin svoje odjevne kombinacije slaže od dijelova odjeće koji si konvencionalno ne odgovaraju. A cjelokupan styling upotpunjuje hidžabom.

No Chebbi nije jedina koja spaja religijska obilježja s modom i zabavom. Mnogo je mladih žena u SAD-u koje dijele iste afinitete. Postale su svojevrstan kulturni fenomen. One se zovu mipsterice (Mipsterz) – skupina mladih žena koje žele razbiti stereotip hidžaba kao simbola arhaizma i ugnjetavanja, piše The Daily Beast.

‘Mipster je netko tko prati najnoviju glazbu, modu, umjetnost, tko kritički razmišlja, tko je kreativan i maštovit’, stoji na službenoj Facebook stranici grupe Mipsterz – hipsterica muslimanki.

‘Mipster ima društveni um i čežnju za pravednijim poretkom, inkluzivnijom zajednicom koja nije ograničena uobičajenim kategorijama i ne želi slijepo hodati svijetom koji je opsjednutom klasama kao da ga nije briga za posljedice’, pojašnjavaju mipsterice dalje.

‘Nerijetko su žene koje nose hidžab smještene u kategoriju očekivanja’, kaže Chebbi.

‘Stereotipi poput krotke, pokorne, nazadne i slabe bili su usmjereni prema meni previše puta. Odrastajući s hidžabom i živeći u Americi, nikada se nisam osjećala kao da pripadam određenoj skupini. Mislila sam da je drugima sporno to što sam posvećena svojoj vjeri, ali ujedno imam i druge interese poput glazbe, umjetnosti i mode’, priča Chebbi za The Daily Beast.

YouTube

Ono što djevojke pokušavaju dokazati jest to da se muslimanke ne skrivaju iza svojih velova. Mipsterice žele pokazati da se hidžab može tretirati kao i bilo koji drugi komad odjeće. Možda postanu modne pionirke i izvan SAD-a.

‘Muslimanke nisu ugnjetavane’, kaže Naili, jedna od mipsterica.

‘One su uspješne i obrazovane žene. One su slobodne žene. Ovaj je video dokaz da možemo biti muslimani, živjeti u SAD-u, odijevati se u skladu s našim uvjerenjima i biti u skladu sa samim sobom i našim Stvoriteljem’, objasnila je Naili.

U videoprilogu pogledajte mipsterice.

Mipsterz