Published On: Sub, ožu 23rd, 2019

Ministrica pravosuđa odstupila zbog sumnjive kupnje stana

Bugarska ministrica pravosuđa Cecka Cačeva dala je u subotu ostavku nakon što su mediji objavili da su ona i još troje dužnosnika vladajuće stranke desnog centra GERB kupili luksuzne stanove ispod tržišne cijene, objavila je vlada.

Cačeva je tvrdila da nije učinila ništa loše i zatražila od antikorupcijskog povjerenstva da istraži kupnju luksuznog stana u Sofiji prošle godine.

Premijer Bojko Borisov prihvatio je ostavku na sastanku s ministricom u subotu ujutro.

“Razgovarali su o kupnji nekretnine koja se povezuje s njom. Ministrica Cačeva je premijeru dala ostavku i rekla da ne želi da to utječe na rad vlade”, stoji u vladinu priopćenju, koje prenosi Hina.

Antikorupcijski ured pokrenuo je u petak istragu o stanovima koji su kupljeni od iste građevinske tvrtke. Ostavku je u subotu dala i zamjenica ministra sporta Vanja Koleva, dok Cvetan Cvetanov, predsjednik zastupničkog kluba GERB-a, tvrdi da u kupnji nema ničega spornog.

Afera je izbila ranije ovoga tjedna kada su bugarska redakcija Radija Slobodna Europa i nevladina organizacija za borbu protiv korupcije objavili rezultate svoje istrage o kupnji stanova. Vijest su kasnije prenijeli svi drugi bugarski mediji.

Skandal je razbjesnio građane najsiromašnije članice EU-a, a Borisov je ranije rekao da će svatko tko prekrši zakon morati snositi posljedice.

Do afere je došlo u vrijeme kada se političke stranke pripremaju za europske izbore u svibnju. Ankete pokazuju da GERB ima tijesnu prednost pred oporbenim socijalistima.