Ministrica Pendeš u Pentagonu razgovarala sa zamjenikom ministra obrane SAD Patrickom Shanahanom

Ministrica obrane BiH Marina Pendeš susrela se 12.09.2017. godine u Pentagnu sa zamjenikom ministra obrane SAD Patrickom Shanahanom sa kojim je razgovarala o obrambenoj bilateralnoj suradnji Bosne i Hercegovine i SAD i euroatlantskom putu BiH.

Za ministricu Pendeš je upriličena svečana ceremonija dočeka, uz visoke vojne počasti i intoniranje himni BiH i SAD.

Ministrica Pendeš se zahvalila zamjeniku ministra obrane SAD Shanahanu na izuzetnoj potpori Sjedinjenih Američkih Država stabilnom sigurnosnom sustavu Bosne i Hercegovine i istrajnosti SAD-a u pružanju pune potpore Bosni i Hercegovini u njenim nastojanjima ka pridruživanju Europskoj uniji i NATO-u i u tom smislu dostizanju standarda i operativnih sposobnosti kroz brojne programe suradnje i potpore koju SAD pružaju Ministarstvu obrane i Oružanim snagama BiH.

Fokus razgovora je bio na aktiviranju Akcijskog plana za članstvo (MAP) i aktivnostima koje Ministarstvo obrane BiH čini u tom pravcu, ali i ukupna bilateralno-obrambena suradnja SAD i Bosne i Hercegovine.

Istog dana ministrica Pendeš sastala se u Washingtonu sa pomoćnikom glavnog tajnika NATO-a za političke poslove i sigurnosnu politiku Alejandrom Alvargonzalesom, kao i sa zapovjednikom Nacionalnih gardi SAD generalom Josephom Lengyel-om.

Ministrica Pendeš je potvrdila opredjeljenje u snažan partnerski odnos BiH i SAD-a u oblasti obrane i ovom prigodom zamjeniku ministra obrane Shanahanu, kao i pomoćniku glavnog tajnika NATO-a za političke poslove i sigurnosnu politiku Alejandru Alvargonzalesu i zapovjedniku Nacionalnih gardi SAD generalu Josephu Lengyelu prezentirala ostvarene rezultate u procesu uknjižbe perspektivne vojne imovine i preostalim izazovima u ovom procesu, implementiranju dokumenta Pregleda obrane, nastavku sudjelovanja BiH kao NATO partnera u Misiji Odlučna potpora (Resolute support), kao i druge aktivnosti značajne za euroatlantski integracijski proces Bosne i Hercegovine.

Sa američke strane, zamjenik ministra obrane Shanahan, ali i ostali sagovornici, iskazali su spremnost SAD za daljnji intenzivni doprinos i potporu Ministarstvu obrane i Oružanim snagama BiH i izražena je nada da će Bosna i Hercegovina unaprijediti vlastite napore u dostizanju postavljenih ciljeva.

Bilateralni sastanci na visokoj razini su upriličeni u okviru radne i službene posjete delegacije Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH Sjedinjenim Američkim Državama i predstavljaju kontinuitet partnerskih odnosa BiH i SAD.

Ministrica obrane je istog dana gostovala i u TV programu Glasa Amerike-Studio Washington, a intervju možete pogledati na sljedećem linku (od 12-22 minute):

https://ba.voanews.com/a/4025991.html